Sezona maslina

U berbi i najmlađi: Poteklo prvo ulje iz maslinika creske škole i vrtića

Walter Salković



CRES Vrijeme je berbe maslina kad se i mlado i staro bavi tom gospodarskom aktivnošću koja, u dobrim sezonama, donosi Cresanima i do milijun eura dodatnog prihoda u vrlo kvalitetnom ekstradjevičanskom maslinovom ulju. A ovo bi trebala biti dobra sezona, kaže Franko Fučić, predsjednik udruženja maslinara Ulika i voditelj uljare Poljoprivredne zadruge Cres.


– U prvih 14 dana rada uljare preradili smo oko 180 tona maslina. Očekujemo iznadprosječan urod i proizvodnju od 60 do 70 tisuća litara ulja za koje mogu reći da je iznimne kvalitete jer su prikupljeni plodovi zdravi i nije bilo utjecaja štetnika, izjavio je Fučić.


Najmlađi otočani o maslinarstvu uče u vrtiću i školi. OŠ Frane Petrića i Dječji vrtić Girice ove su godine prvi put pobrali masline iz svojih vrtova i od njih proizveli ulje, a školarci su, osim toga, uz pomoć agronoma Marka Ferlore, u svom masliniku posadili nekoliko novih stabala. Mališani iz vrtića od prikupljenih maslina dobili su oko dvije litre dragocjene tekućine. Njihovo se ulje, uz mnoštvo krušnih proizvoda, kolača i voća, moglo kušati na svečanosti povodom Dana zahvalnosti za plodove zemlje koju je vrtić organizirao na Trgu Frane Petrića.