Obljetnica

U Puntu se sjećaju krčkih žrtava Velikog rata

Mladen Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Od 1914. do 1918. stradalo je više od 200 Krčana, a njih više od 300 je na bojištima ranjeno ili ozbiljno oboljelo. K tome, više od 180 Bodula završilo je u zarobljeništvu, od Italije pa do Sibira



PUNAT – Prigodnim okupljanjem i polaganjem vijenaca podno spomenika u puntarskom Parku s anđelom, jučer je na Krku obilježena 101. obljetnica završetka Prvog svjetskog rata. Program započet uz obilježje podignuto u spomen na stradale Puntare u vihoru prvog globalnog ratnog sukoba, organizacijski su potaknuli i upriličili članovi Udruge antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka, a nakon polaganja cvijeća i paljenja svijeća pred spomenikom stradalnicima Velikog rata, program je nastavljen prigodnim predavanjem u prostoru galerije Toš.


Zaboravljeni sukob


Ondje je u izvedbi Tvrtka Božića, profesora povijesti u krčkoj OŠ »Fran Krsto Frankopan« održan sat povijesti, odnosno izlaganje nazvano »Prvi svjetski rat – zaboravljeni rat«. Kako je istaknuo prof. Božić, Prvi svjetski rat zaboravljen je zbog njegove razmjerne zapostavljenosti i slabe znanstvene obrađenosti, posebice u segmentu sudjelovanja otočana, njihovih stradanja, ali i znanstvenog predstavljanja učinaka koje je taj višegodišnji ratni sukob imao na život otočana. O Prvom svjetskom ratu ozbiljnija historiografska istraživanja počela su se obavljati tek tijekom posljednjih dvadesetak godina, napomenuo je prof. Božić, jedan od najzaslužnijih za lani publicirani zbornik »Otok Krk u Velikom ratu«. Istaknuo je i da je u razdoblju od 1914. do 1918. godine stradalo više od dvije stotine Krčana, a njih više od tri stotine je na bojištima ranjeno ili pak ozbiljno oboljelo. K tome, više od 180 ljudi s otoka Krka završilo je u zarobljeništvu, od Italije pa do Sibira.


Predsjednik UABA otoka Krka, prof. Darko Fanuko, rekao je da to udruženje planira i ubuduće organizirati obilježavanje završetka Prvog svjertskog rata na tom lokalitetu, uz jedno od malobrojnih spomen-obilježja posvećenih stradalnicima upravo Velikog rata.


Muzej svih ratova




»Jedan od razloga zbog kojih smo danas u Puntu jest i taj što se, u suglasju sa svim lokalnim jedinicama ovog otoka, upravo u ovom mjestu dogodine planira započeti s transformiranjem kompleksa nekadašnjeg Muzeja NOB-a u muzejski kompleks posvećen »svim našim ratovima«, uključujući i Prvi svjetski rat«, zaključio je Fanuko uvjeren da će taj projekt, koji se UABA nada realizirati uz pomoć europskih sredstava, osim čuvanju sjećanja na sve ratne stradalnike, dati doprinos dodatnim nastojanjima istraživanja i znanstvenog obrađivanja posljedica svih ratova u kojima su, posredno ili neposredno, sudjelovali otočani.