Creska megadizalica

Tone dasaka, šute i cementa za palaču Moise putuju iznad krovova

Walter Salković

Foto D. Škomrlj

Foto D. Škomrlj



CRES  Dok se polako privode kraju radovi na najvećoj otočnoj investiciji, rekonstrukciji državne ceste D100 od Orleca do Vodica, iz dana u dan jačaju aktivnosti na obnovi palače Moise. Budući da se najvećim dijelom financira iz europskih fondova, vrlo su precizna pravila po kojima se vodi investicija, organiziraju radovi i nadzor, a posebno veliki izazov izvođaču, zagrebačkoj tvrtki Ing-grad, bio je položaj palače usred stare gradske jezgre. Budući da do nje nema pristupa velikim strojevima i drugoj potrebnoj mehanizaciji, prvo je trebalo riješiti problem dostavljanja potrebnog materijala i opreme na gradilište do kojeg vode samo uske, srednjovjekovne uličice. Odlučeno je da će se sve dostavljati zrakom, tj. pomoću ogromne dizalice koja će preko krovova creskih kuća prenositi sve potrebno od creskog Šetališta do palače Moise. Kad je odluka donesena, trebalo je naći adekvatno mjesto na kojem će se postaviti postolje dizalice, uzevši u obzir da na tom mjestu treba stajati sljedeće dvije godine, koliko će trajati radovi. 


Nova vizura grada


Definirano je da se temelji krana postave u dvorištu nekadašnje stolarije tvrtke Elektrovoda na Šetalištu. I sama dostava krana bila je zanimljiva, ali i prilično zahtjevna – stigao je na šest šlepera, dovozili su ga dio po dio te montirali uz pomoć manje dizalice.


Danas, a i sljedeće dvije godine, s koje god da se strane pogleda Cres, nadvisuje ga dizalica visoka 30 metara s »rukom« dugom 60 metara, najveća takve vrste u Hrvatskoj. Kad nije u funkciji prenošenja tereta, okreće se doslovno kako vjetar puše, jer na taj način pruža najmanji otpor. A kad radi, prenosi visoko iznad glava prolaznika vreće cementa, daske, grede i ostali građevinski materijal, ali i odvozi s gradilišta sav otpad. Maksimalna nosivost krana je 8 tona i njime se upravlja iz kabine na vrhu tornja.




Zahvaljujući dobroj organizaciji gradilišta na kojem trenutno radi dvadesetak građevinaca, sve aktivnosti odvijaju se po planu. Do sada su izvršena potrebna rušenja unutar zgrade te postavljena fasadna skela, a u tijeku su restauratorska istraživanja na mjestima koja prije nisu bila dostupna. Do ljetne sezone planira se statički sanirati vanjske zidove te započeti radove na krovištu.


Zahvat težak  4,15 mil. eura


Projektom vrijednim 4.150.000 eura, od čega su 3,5 milijuna sredstva Europske unije, predviđena je temeljita obnova palače te nužne rekonstrukcije kako bi se u nju mogli smjestiti Centar za cjeloživotno učenje te Centar humanističkih i društvenih znanosti. U većem dijelu palače planirani su prostori koji će se koristiti u edukativne svrhe (predavaonice, učionice, knjižnica i kongresna dvorana), popratni prostori (dormitorij za smještaj polaznika seminara, radionica i drugih događanja te apartmani za predavače), kao i prostori komercijalne prirode (restoran, kafić, knjižara, izložbeni prostor). Na taj će način palača i aktivnosti koje će se u njoj provoditi, uz svoju edukativnu dimenziju, imati utjecaj na kulturni, društveni te gospodarski razvoj grada Cresa, otoka i regije.