Đir po lukama

TRADICIJSKE BARKE: Pogledajte kakve smo ljepotice pronašli u Klimnu na otoku Krku

Ivan Volarić

Klimno je najveće mjesto u uvali i jedno od najstarijih u tom kraju, a poznato je i po svojem brodogradilištu

Klimno je najveće mjesto u uvali i jedno od najstarijih u tom kraju, a poznato je i po svojem brodogradilištu

Svaki tjedan obići ćemo jedan porat u našem kraju te ovjekovječiti tradicijske barke ili brodice koje odolijevaju novim trendovima u brodogradnji



KLIMNO Drvo kao materijal od kojega se izrađuju mala ili obiteljska plovila srednje veličine odavno je već prepustilo glavnu riječ  drugim materijalima, uglavnom plastici. Stari mornari i ribari, odrasli na drvenim gajetama, gucevima, batanama, pasarama… su se teško pomirili s time, no moderna vremena, nedostatak vremena za održavanje ili jednostavno jeftinija cijena održavanja i gradnje plovila, su nametnula neke nove standarde što ne znači da treba zanemariti ono što je nekada bilo. Još uvijek se u lukama i na sidrištima sjevernog Jadrana mogu pronaći ostaci drvene gradnje, neki restauirani primjerice, plastificirani ili oni koji je već načuo zub vremena, ali su još uvijek u plovnom stanju. Svakoga tjedna napravit ćemo đir po nekom portu ili sidrištu naše Županije i pokušati barem nakratko otrgnuti zaboravu drvene ljepotice koje zahvaljujući svojim romantičnim vlasnicima još uvijek odolijevaju novim trendovima u brodogradnji.


Za početak smo odabrali luku i sidrište Klimno smješteno na istočnoj strani otoka Krka, na svega desetak minuta vožnje od mosta. Klimno je najveće mjesto u uvali i jedno od najstarijih u tom kraju, a poznato je i po svojem brodogradilištu, te suhoj marini. Pogledajte i sami što smo zabilježili.