Najljepša okućnica

Svečano proglašenje dobitnika “Otočne rožice” 2. listopada

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Dodjela nagrada i priznanja autorima najljepših »okokućnih hortikulturalnih kompozicija«, po običaju i ove će se godine održati uoči blagdana svetog Franje Asiškog – zaštitnika prirode, ovog puta u Vrbniku



KRK Nakon cjeloljetnog obilaženja svih prijavljenih, za naslov najljepših vrtova, okućnica, balkona i balatura otoka Krka kandidiranih zelenih i cvjetnih oaza, sve je spremno za još jedno proglašenje dobitnika »Otočne rožice« – nagrade koju u okviru istoimenonog natječaja, odnosno akcije, već tradicionalno dodjeljuju predstavnici Turističke zajednice otoka Krka. Završnica jedanaestog u nizu natječaja, odnosno svečanost dodjele nagrada i priznanja autorima najljepših, najskladnijih i najuspjelijih »okokućnih hortikulturalnih kompozicija«, po običaju i ove će se godine održati uoči blagdana svetog Franje Asiškog – zaštitnika prirode, ovog puta u Vrbniku.


Dom na Škujici


Suorganizatori i domaćini najvrijednijih i najpredanijih otočnih amaterskih vrtlarica i vrtlara, na svečanosti koja će se u utorak, 2. listopada, održati u prostoru vrbničkog Doma na Škujici, ovog će puta biti Općina i TZO Vrbnik, ali i Područna škola Vrbnik koja djeluje u okrilju OŠ »Fran Krsto Frankopan« Krk, a čiji su učenici, doznajemo od organizatora, za ovu priliku pripremili i prigodni glazbeni program.


Kako nam je prenijela direktorica TZ-a otoka Krka, mr. Majda Šale, članovi ocjenjivačke komisije sastavljene od iskusnih otočnih hortikulturalnih i agronomskih stručnjaka, predstavnika krčkog komunalnog društva Ponikve eko otok Krk te Strukovne skupine obiteljskog smještaja otoka Krka proteklog su ljeta imali pune ruke posla, najprije u obilasku i razgledu svih prijavljenih vrtova i balkona, a potom i u analiziranju te međusobnom uspoređivanju nemalog broja vrlo lijepih, skladnih te oku i nosu ugodnih zeleno-cvjetnih kompozicija. A njih je, dijelom zahvaljujući i ovoj akciji, iz godine u godinu na otoku Krku sve više i više.





Završna svečanost i podjela nagrada u vrbničkom će domu na naznačeni dan otpočeti od 11 sati. Kao i u svim dosadašnjim svečanostima, tog će dana u unutrašnjosti vrbničkog društvenog kompleksa biti postavljena te na razgled svima ponuđena izložba fotografija nastalih u sklopu akcije, a kojima će se i sudionicima i najširoj javnosti predstaviti svi nagrađeni klasični, održivi i korisni vrtovi.



»Korisni vrtovi«


I ova će »Otočna rožica« donijeti laureate unutar više kategorija, doznajemo od organizatora među otočnim vrtlarima-amaterima vrlo popularne akcije koji nam nisu propustili skrenuti pozornost i na činjenicu da će ovog puta, osim zaslužnih za nastanak i njegovanje onih »klasičnh« vrtova, dvorišta i balkona, nagrađivani biti i vlasnici vrtova koji se uređenjem i primijenjenim vrtlarskih tehnikama mogu okarakterizirati »održivima«.


– Osim te dvije kategorije, ove ćemo godine prvi put nagraditi i otočane koji su najviše postigli u stvaranju i održavanju »korisnih vrtova« – kategorije koja je uvedena slijedom procjene o postojanju sve veće osvještenosti otočana, ali i ovdašnjih »vikendaša«, o važnosti i značaju zdrave prehrane – napomenula je Majda Šale, dodavši da su organizatori tu kategoriju uveli s velikim zadovoljstvom, ocjenjujući da, bez obzira na to radi li se o velikim ili sasvim malim voćnjacima i povrtnjacima, takve površine vrijedi uvrstiti u red onih koje čine ures otočnog krajobraza.