Bodulija

Sutra proglašenje najljepših vrtova, balkona i balatura na Krku

Mladen Trinajstić

Tradicionalnu akciju organiziraju TZ otoka Krka, TZ grada Krka i krčka OŠ »Fran Krsto Frankopan«



U danima obilježavanja blagdana sv. Franje Asiškog, zaštitnika prirode, Turistička zajednica otoka Krka u suradnji s Turističkom zajednicom grada Krka i krčkom Osnovnom školom »Fran Krsto Frankopan« priređuje još jednu u nizu sad već tradicionalnih akcija odabira najljepših i najskladnijih vrtova, balkona i balatura na otoku Krku. U završnici spomenute akcije, ovog će se tjedna u Velikoj vijećnici Grada Krka održati svečanost proglašenja najboljih i najuspješnijih otočnih vrtlara-amatera te će najbolji među najboljima od otočnih turističkih djelatnika, ali i od njih angažiranih hortikulturalnih stručnjaka (koji su bili uključeni u ocjenjivanje njihovih postignuća) biti i nagrađeni.


I u završnici 12. izdanja tog »putujućeg« događanja koji svake godine u ovo isto doba ugošćuje drugo krčko lokalno središte, odnosno turistička zajednica, i ovog će puta okupljene otočne zaljubljenike u zelenilo i mirisno šarenilo ondje pozdraviti te se vrijednostima i ciljevima ove hvalevrijedne inicijative upoznati članovi Stručnog povjerenstva Otočne rožice 2019., tijela kojeg je i ovog puta operativno vodila otočna stručnjakinja krajobrazne arhitekture mr. Dobrila Kraljić.


Po već ustaljenoj i uhodanoj praksi, nakon podjele nagrada i priznanja najboljim i najvještijim vrtlarima (koji se i ovog puta natječu u kategorijama najljepšeg klasičnog, ali i održivog, odnosno korisnog vrta) u istom će prostoru biti predstavljena izložba fotografija svih nagradom ovjenčanih vrtnih i ostalih hortikulturnih površina. U programu će, doznajemo od Majde Šale, direktorice otočnog TZ-a, ovog puta sudjelovati i učenici krčke osnovne škole te mladi riječki pijanist Mateo Žmak.




Akcija Otočna rožica, u suradnji sa svim otočnim turističkim zajednicama, već se dulje od jednog desetljeća provodi s ciljem unapređenja kvalitete uređenja okoliša i vrtne kulture, podizanja svijesti o potrebi zaštite i očuvanja okoliša, ali i s nakanom nastojanja uljepšanja vizure krčkih naselja, a time i unapređivanja turističkog proizvoda otoka Krka, posebice u segmentu privatnog smještaja. Treba napomenuti da su sponzorsku podršku ovoj inicijativi i ove godine pružili predstavnici komunalnog društva Ponikve eko otok Krk, Turističke zajednice grada Krka, Valamar Riviere, OPG-a Mateo Perišić, tvrtki P&B hortikultura i Parkovi plus te TZ-a Kvarnera i Hrvatske turističke zajednice.


Program zakazan za četvrtak, 10. listopada, u Velikoj vijećnici kreće od 11 sati. I naravno, osim sudionika akcije, organizatori napominju da će u ovoj prigodi dobrodošli biti i svi ostali koji vole prirodu, cvijeće i zelenilo, a posebice oni koji traže inspiraciju za vlastite »zelene intervencije« u prostoru u kojem žive.