Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. listopada 2019.
Ispis članka: Školski hodnici u Malom Lošinju postali - Muzej pomorskog školstva - Novi List

NoviList.hr

Školski hodnici u Malom Lošinju postali - Muzej pomorskog školstva

Školski muzej

6. prosinac 2018 17:26

Napisao: Bojan Purić

Foto: Bojan Purić

MALI LOŠINJ Ovogodišnja priredba povodom Dana škole u Srednjoj školi Ambroza Haračića, koja se održava danas, bit će posebna po tome što će s novim izlošcima, uz postojeće, hodnici školske zgrade postati Školski muzej pomorstva i pomorskog školstva, u slavu najstarijeg dijela škole koji baštini tradiciju privatnih poduka za pomorce u Malom Lošinju 1780. godine.

Upravo zato je početkom 90-ih za Dan škole odabran blagdan sv. Nikole, zaštitnika moreplovaca. Projekt školskog muzeja vode profesorice Lidija Kosmos, Aldina Burić i Jelena Bralić, surađivao je i niz školskih profesorica i djelatnica, a nekoliko je učenika obučeno za svojevrsne muzejske vodiče, što će demonstrirati već danas. Osmišljeni su leci, a učenici su kreirali i logotip školskog muzeja.

U zgradi izgrađenoj 1975. tako da oblikom asocira na brod, izloženi su predmeti korišteni u nastavi meteorologije, oceanografije, terestričke navigacije, brodskih motora..., a otprije su tu već brodski uređaji, makete brodova. Jedna od vitrina posvećena je prof. Ambrozu Haračiću (1855.-1916.), jednom od najznamenitijih Lošinjana uopće, profesoru u Pomorskoj školi potkraj XIX. i početkom XX. st., najpoznatijem po planiranju i provedbi opsežne akcije pošumljavanja Lošinja.

Njegovo ime škola nosi od 1990., nakon što je 70-ih propao prvi pokušaj da dobije taj naziv. Izloženi su Haračićevi predmeti i dokumenti. Njegovim djelom intenzivno se bavi profesorica povijesti Lidija Kosmos, čijih je nekoliko generacija učenika sudjelovalo u multidisciplinarnoj analizi njegovog života i rada.