Gastro manifestacija

SMOKVI U ČAST Krk čeka maštoviti vikend u kojem caruje slasna voćka

Mladen Trinajstić

foto Igor Gržetić

foto Igor Gržetić

Krčki restorani, konobe i slastičarne nudit će kolače, palačinke, torte, ali i sladolede od smokava. Uz to, ponudit će se i niz zanimljivih edukativno-kreativnih i kulturno-zabavnih sadržaja



I koncem ovog ljeta, kao uostalom i proteklih 12 godina, Krčani iznova svoju pažnju i promotivne napore usmjeravaju – smokvama. Svi ljubitelji te plemenite, a na Krku i nadalje sveprisutne, ali i u komercijalnom smislu nažalost još uvijek i pomalo zapostavljene mediteranske voćke, iste one na kojoj su odrastale generacije Bodula, već koncem ovog tjedna doći će na svoje.


Od ovog petka (31. kolovoza) pa do nedjelje, 2. rujna, u središtu Krka priređuje se gastro manifestacija koja će, uz prodajnu izložbu proizvoda od smokava, Krčanima, ali i svim onim još uvijek brojnim posjetiteljima našeg turizmu okrenutog grada ponuditi niz zanimljivih edukativno-kreativnih, ali i kulturno-zabavnih sadržaja, prenijela nam je najavljujući 12. Dane smokava, Nataša Jurina, direktorica Turističkog ureda TZ Grada Krka.


Dječji zbor i klape


Osim toga, nastavlja čelnica institucije koja je glavni organizator te manifestacije, četrnaest ugostiteljskih objekata s područja Grada svojim će gostima služiti maštovita slatka i slana jela temeljena na plodu ove i u nutricionističkom smislu izuzetno vrijedne voćke. Tako će se u brojnim krčkim restoranima, konobama i slastičarnama nuditi kolači, palačinke, torte, ali i sladoledi od smokava, jednako kao i niz maštovitih te umnogome drugačijih jela u koja su smokve uklopljene u svom svježem ili pak sušenom obliku.



Kušanje i guštanje




Jela od i na bazi smokava narednih će se dana moći kušati i u njima uživati u bistrou Politin, kafeteriji XVIII st., u Casi del Padrone, koktel baru Volsonis, restoranima Harbour, Karaka i Krk te konobi i pizzeriji Galija odnosno Mala vrata. U Milohnićima će se u smokvama guštati u konobama Pud prevolt i Pud brest, u Vrhu u konobi Kuće Krčkog pršuta, a na Glavotoku i u Trattoriji Glavotok.



Za kulturno-zabavni dio programa glavnina kojeg će se održati na krčkoj Veloj placi, redom će biti zaduženi članovi Dječjeg pjevačkog zbora Mići Boduli, ženske klape Vejanke, grupa Don Demižon & Ego3pizze te muške klape Kaštadi. Svi oni će, napominje Jurina, na centralnom krčkom trgu u kasnijim poslijepodnevnim satima biti »združeni« s programom cjelodnevnoga mini-sajma.


Izrada marmelada


Za sve kreativce pripremili smo i nekoliko radionica pa će jedna tako biti posvećena izradi marmelade od smokava, a ostale i modeliranju glinenih smokava, filcanju krčke vune te izradi suvenira od naplavina. Edukativni dio manifestacije, prenosi nam čelnica krčkog TZ-a, iznova je povjeren dr. Željku Prgometu koji će u subotu, 1. rujna, održati predavanje na temu uzgoja smokava u OPG-ovima. Kao i svih proteklih godina, i ovog smo puta za sudionike smokvarske edukacije pripremlili prigodne poklone u obličju smokvinih sadnica koje će posjetiteljima predavanja biti podijeljene nakon stručnog izlaganja, ali i konzultacija koje će mu uslijediti.


Organizaciju 12. po redu Dana smokava, kako smo već spomenuli, potpisuje Turistička zajednica Grada Krka dok su za vođenje radionica zadužene udruge Opatija Art i Rukotvorine Krk čijim će se članovima i članicama u provođenju kreativnih zadataka pridružiti i njihovi posebni gosti i prijatelji koji u Krku prsitižu iz Slovenije te Ravne Gore. Spomenimo i da će se dio najavljenih radionica, posebice onih u djelu ukuhavanja marmelade od smokava, ali i stručnih predavanja dr. Željka Prgometa organizirati u prostorijama Veloj placi susjednog koktel bara Volsonis.