Sve popularnije odredište

Rekordna godina: Omišalj bilježi iznimne turističke rezultate

Mladen Trinajstić

Lani je ostvareno šest posto noćenja više nego 2016. i to unatoč činjenici da zbog ulaganja u funkciji nisu bili kamp Pušća i bungalovi »Flora« Hotela Njivice. Sve je to odraz predanog rada svih uključenih u turizam u Omišlju i Njivicama te niza lokalnih udruga



NJIVICE Na području općine Omišalj koja unatrag posljednjih godina redovito zauzima poziciju treće najjače turističke destinacije otoka Krka, i u prošloj, 2017. godini ostvareni su izuzetni rezultati – prenijela nam je, rezimirajući prošlu turističku godinu na području Omišlja i Njivica, direktorica TZO-a Omišalj, Andrea Orlić-Čutul, naglasivši da je s ostvarenih gotovo 730 tisuća noćenja njivičko-omišaljski turistički promet, u odnosu na preklanjska ostvarenja, ojačao svoje brojke za dodatnih 6 posto.


– Treba napomenuti i da je ovaj rezultat postignut unatoč činjenici da u 2017. godini u funkciji nije bio omišaljski kamp Pušća u kojemu se već neko vrijeme izvode iznimno opsežni radovi na obogaćenju i kvalitativnom podizanju njegovih sadržaja, kao niti bungalovi »Flora« tvrtke Hoteli Njivice koja također već neko vrijeme izvodi radove na njihovom osuvremenjenju – nastavlja direktorica TZ-a.


Najveći, 38-postotni udio lani ostvarenih noćenja odnosi se na hotelski smještaj, a potom po učešću u ukupnim rezultatima slijede kampovi s 32 posto, te naposlijetku i privatni smještaj koji je ukupnim brojkama pridonio u 30-postotnom udjelu, ističu u TZ-u ne zaboravljajući nam prenijeti i podatak da je tijekom 2017. godine najveći porast noćenja, od čak 8 posto, ondje ostvaren upravo u hotelskom smještaju.


Doprinos udruga




– U samim Njivicama, na području kojih je ostvareno je više od 575 tisuća noćenja, registrirali smo četiripostotni porast u tom pokazatelju turističke živosti, dok je omišaljska statistika u tom pogledu, u odnosu na lanjsku, u plusu za čak 12 posto, pohvalili su nam se u TZO-u Omišalj, ne propustivši ukazati na podatak da na razini otoka Krka područje koje »pokriva« TZO Omišalj sudjeluje sa 16 posto ukupnog broja noćenja i prati dvije tradicionalno najjače bodulske turističke destinacije – Krk i Bašku – kaže direktorica Orlić-Čutul.


U ukupnim noćenjima u hotelskom smještaju na Krku, TZO Omišalj već više godina zaredom prednjači s ostvarenih 32 posto ukupnog turističkog prometa, naglašavaju u omišaljskom TZ-u, ocjenjujući da su svi spomenuti i više no pozitivni rezultati, i to posebice u okolnostima kad je dobar dio tamošnjih smještajnih kapaciteta zbog investicijskih ulaganja izvan funkcije, zapravo i ponajbolji dokaz predanog rada svih u turizam i turističke tokove uključenih Omišljana i Njivičana, pa tako i djelatnika Turističke zajednice i Općine Omišalj, kao i predstavnika brojnih udruga koje djeluju na području općine.



– Osim aktivnim udrugama, izvrsne rezultate svih naših prošlogodišnjih turističkih nastojanja pripisujemo i ugostiteljima koji su svoju ponudu redom podigli na višu razinu, ali i ulaganjima u infrastrukturu koja su se ogledala u projektu preuređenja i osuvremenjenja njivičke Ribarske obale te nemalim ulaganjima koja su realizirana unutar objekata tvrtke Hoteli Njivice.


A da bi nadolazeća sezona, ali i cijela turistička godina, bile još uspješnije, i ove ćemo godine još veće napore, u suradnji s TZ-om otoka Krka, usmjeriti razvijanju i unapređenju ponude u pred i posezoni pa je tako u pripremi cijeli niz gastro i outdoor projekata kojima će se, nadamo se, turistička živost u 2018. još učinkovitije »razvući« na proljetne i jesenske mjesece – zaključila je direktorica TZ TZO Omišalj, napomenuvši da će posebna pažnja u tom smislu biti poklonjena tzv. outdoor programima.



Svaki mjesec nešto


– Upravo članovi udruga, svojim radom na organizaciji i pripremi, odnosno provedbi brojnih manifestacija tijekom cijele godine pridonose sadržajnoj i raznolikoj ponudi, posebice u pred i posezoni – nastavlja Orlić-Čutul.


– Neke od uspješnijih manifestacija koje su sasvim sigurno pridonijele našim odličnim rezultatima zasigurno su Antički dani, proslava uređenja Ribarske obale (uz nastup Ane Rucner), a potom još i brojni, u Njivicama i Omišlju održani koncerti (poput nastupa Maje Šuput, Damira Kedže, grupe E.N.I., Klape Šufit), ali i ribarske fešte koje su se svo vrijeme održavale u Njivicama – napominje čelnica omišaljsko-njivičkog TZ-a ne zaboravljajući ukazati i na značaj poduljeg niza sportsko-rekreacijskih, kulturnih i gastro-manifestacija koje su također obogatile prošlogodišnju ponudu te otočne turističke destinacije.


Posebno u tom smislu treba istaknuti eko priredbu KrEko, Craft beer fest te programe uklopljene u Klasiku na Mirinama, Festival pučkog teatra, Stomorinu, Big Om, Malu Gospoju te niz ništa manje vrijednih i posjećenih programa upriličenih u vrijeme karnevala (Bljakfest, utrku kareta i natjecanje u spravljanju fritula).


– U prosincu je po prvi puta organiziran i program »Adventa u Omišlju i Njivicama« i to tijekom sve četiri adventske nedjelje – podsjetila je operativna voditeljica aktivnosti TZ-a Omišalj, primijetivši da su se programi kojima je obogaćivana svakodnevica posjetitelja, ali jednako tako i žitelja Općine Omišalj protegnuli na gotovo svih 12 prošlogodišnjih mjeseci.