Tragom vremena

Put po Gerbinu: Zbog velikog interesa novo izdanje višejezičnog vodiča

Walter Salković

Sudionici na predstavljanju proširenog izdanja višejezičnog vodiča  / snimio M. ŠLOSAR

Sudionici na predstavljanju proširenog izdanja višejezičnog vodiča / snimio M. ŠLOSAR

Zbog velikog interesa publikacija je rasprodana u svega dvije godine, pa je Ruralna otočna grupa-Muzej ovčarstva izdala i predstavila, nadopunjeno i prošireno izdanje pod identičnim nazivom kao i 2015. godine



 Prije dvije godine prvi put je izdan višejezični vodič s detaljnim informacijama o zasebnoj creskoj ruralnoj mikro-regiji poznatoj pod imenom poluotok Pernat, odnosno Gerbin. Zbog velikog interesa publikacija je rasprodana u svega dvije godine, pa je Ruralna otočna grupa-Muzej ovčarstva (ROG-MO) izdala, i proteklog vikenda predstavila, nadopunjeno i prošireno izdanje pod identičnim nazivom kao i 2015. godine, »Put po Gerbinu: tragom vremena«.


Festival vune


Prezentacija je održana u sklopu manifestacije Festival vune kojoj je cilj okupljanje svih koji se bave vunom, razmjena informacija o obradi vune te prikaz rada vunarica iz raznih krajeva Hrvatske. Uvodnu pozdravnu riječ izrekla je Marijana Dlačić, predsjednica ROG-a, koja je naglasila kako je prethodno izdanje vodiča vrlo brzo rasprodano jer su posjetitelji Lubenica i Muzeja ovčarstva iz njega mogli saznati raznovrsne informacije, neke od njih jako zanimljive, a manje poznate.


O specifičnostima lubeničko-pernatskog kraja koji se, uz Muzej ovčarstva, gostima može ponuditi kao jedinstveni turistički proizvod, progovorila je Izidora Vitković, turistička djelatnica iz kastavske agencije »Amber travel«. Budući da paketni aranžmani za grupne posjete mogu uključivati raznovrsne elemente, Vitković je potvrdila da će, koliko god bude u mogućnosti, agencija »Amber travel« voditi goste na Cres, a naročito na šire područje Lubenica.


Troje autora




Vodičem je obuhvaćeno područje naselja Lubenice, Pernat, Zbićina, Podol i Valun te pastirski stan Grabrovice. Podijeljen je na nekoliko poglavlja, od inspirativnog uvoda, preko povijesnog pregleda teritorija, do informacija o pojedinim naseljima. Posebno je istaknut kulturološki značaj Muzeja ovčarstva u Lubenicama, objašnjene su gospodarske značajke područja s pastirskim stanovima kao posebnim oblikom privrede te naposljetku navedena flora i fauna Gerbina.


Tekst vodiča potpisuje troje autora: Marijana Dlačić, Robert Solis i Mario Šlosar, dok su autori sedamdesetak objavljenih fotografija Marijana Dlačić, Damir Krizmanić, Dražen Lapić, Branko Lenić, Miroslav Radić, Walter Salković, Inge Solis, Robert Solis, Mario Šlosar, Sandro Tariba i Marijan Vejvoda. Grafički dizajn djelo je Branka Lenića. Izdavanje publikacije na hrvatskom, talijanskom, njemačkom i engleskom jeziku omogućeno je zajedničkim financiranjem Grada Cresa i Ruralne otočne grupe-Muzej ovčarstva.