Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
17. studenoga 2019.
Ispis članka: Priznanje ravnatelju Malog Karteca: Mladenu Pokrajčiću nagrada za životno djelo - Novi List

NoviList.hr

Priznanje ravnatelju Malog Karteca: Mladenu Pokrajčiću nagrada za životno djelo

Sport za sve

29. prosinac 2017 07:04

Napisao: Mladen Trinajstić

Ravnatelju krčkog Doma za starije i nemoćne vrijedno priznanje Hrvatskog saveza sportske rekreacije uručeno je za 40-godišnji sportski rad na Krku, a posebice zbog njegovih postignuća na organiziranju i promoviranju sportske rekreacije starijih osoba

Profesor Mladen Pokrajčić dobio je  nagradu za životno djelo / Foto Mladen TRINAJSTIĆ

KRK - Ravnatelju krčkog Doma za starije i nemoćne osobe Mali Kartec, prof. Mladenu Pokrajčiću, u sklopu prigodne svečane skupštine Hrvatskog saveza sportske rekreacije »Sport za sve«, dodijeljena je nagrada za životno djelo. Vrijedno i prestižno životno priznanje nazvano po prof. dr. Mirku Relcu – doajenu hrvatske sportske rekreacije i dugogodišnjem predsjedniku te nacionalne organizacije, Pokrajčiću je na prigodnoj godišnjoj svečanosti te organizacije (održanoj u zagrebačkom Domu sportova) uručeno »na račun« njegova četiri desetljeća dugog sportskog rada na otoku Krku, a posebice zbog njegovih tijekom posljednjih dvadesetak godina ostvarenih postignuća na planu organiziranja i promoviranja sportske rekreacije osoba starije životne dobi.

Ravnatelj krčkog »Malog Karteca«, podsjetimo, jedan je od najzaslužnijih što je ta ustanova proteklih godina izrasla u »referentnu točku« takve vrste skrbi o psihofizičkom zdravlju starijih osoba, kako otočana, tako i svih ostalih korisnika usluga tog otočnog Doma. Ta je ustanova – što također potvrđuje kvalitetu rada i zalaganja na organiziranju i provedbi programa »domske« sportske rekreacije – u četiri navrata bila domaćin Hrvatskih festivala sportske rekreacije te u isto vrijeme postala i mjestom redovnih održavanja takvih županijskih festivala. Njih je u toj županijskoj ustanovi, dijelom i zbog njene izvanredno kvalitetne infrastrukture, dosad organizirano čak četrnaest.

Pokrenuo »lavinu«

Laureat, prof. Mladen Pokrajčić, još je 2008. godine izabran za predsjednika Saveza sportske rekracije »Sport za sve« Primorsko-goranske županije, a istu dužnost obnaša i danas. Kako doznajemo od priređivača svečanosti na kojoj mu je uručeno zasluženo priznanje, u prilog nagradi za životno djelo ide i podatak da je upravo zahvaljujući od njega iniciranom umrežavanju institucija, udruga, ustanova, tvrtki, ali i odgojno-obrazovnih institucija, suradnjom HSSR-a, Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Olimpijske akademije, riječkog Medicinskog fakulteta i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a, tijekom posljednjih godina pokrenut cijeli niz festivala, savjetovanja, okruglih stolova i programa edukacije kadra u sportskoj rekreaciji, kao i niz susreta i druženja umirovljenika.

Već tradicionalni sportski susreti umirovljenika u Malom Kartecu, uz ostala postignuća, ravnatelju Pokrajčiću donijeli prestižnu nagradu / foto Mladen TRINAJSTIĆ

Nije nebitna niti činjenica da je Međunarodni olimpijski komitet, preko Hrvatskog olimpijskog odbora, prije devet godina na inicijativu krčkog Malog Karteca i HSSR-a prihvatio pokroviteljstvo nad Festivalom sportske rekreacije osoba starije dobi, zbog čega se pred krčkim domom u takvim prigodama, s punim pravom, vijori i olimpijska zastava.

Zadovoljni penzići

– Ovo je ogromno prizanje i meni osobno, ali još i više svima koji su uz mene i sa mnom tijekom niza godina, pa i desteljeća, radili na razvijanju i promoviranju organiziranog sportskog rekreiranja osoba starije životne dobi, kako u Malom Kartecu, tako i na području cijele naše županije – ustvrdio je prof. Pokrajčić. – Ponosan sam na nagradu i zahvalan svima koji su sudjelovali u ostvarenjima kojima se ovdje danas dičimo, a koja se iznad svega ogledaju u zadovoljstvu naših »penzića«. Kroz bavljenje sportskom rekreacijom primjerenom životnoj dobi naših starijih sugrađana organizirano u Krku, ali i na području cijele naše županije, mnogi među njima počeli su zdravije, aktivnije, ali i sretnije živjeti – zaključio je Pokrajčić.

Također je napomenuo da su, uz brojne konkretne, mjerljive parametre koji govore u prilog sporta i rekreacije starijih osoba, njemu osobno ipak najvažniji i najvredniji oni nemjerljivi »elementi«, a koji se kod sudionika takvih aktivnosti mogu »iščitati« iz osmijeha na njihovim licima punim života.