U slast

Počinje Krk Food Fest: Okusi jeseni u čak 14 bodulskih restorana

Mladen Trinajstić

Pašteta od pršuta, smokava i oraha, pohane masline, šurlice s gljivama i pancetom, mrkač na salatu sa smokvama i pomidorima, grdobina u žlahtini, kruške u vinu... tek je dio od preko stotinu specijaliteta koji će se nuditi u otočnim restoranima



KRK – Na otoku Krku se od 20. rujna pa do 20. listopada, u čak 14 restorana održava manifestacija »Krk food fest: Okusi jeseni«, događanje kojim otočni turistički djelatnici zajedničkim nastojanjima daju doprinos prezentaciji i promociji krčke gastroponude, ovog puta u onim njenim sezonalnim obilježjima.


– Svi koji se tijekom jeseni koja nam je pred vratima nađu na Krku, imat će prilike kušati namirnice koje su u to doba najbolje te su inspiracija kreativnosti krčkih restoratera – predstavili su nam nadolazeće gastroprograme predstavnici Turističke zajednice otoka Krka koja »Okuse jeseni« priređuje u suradnji sa svim lokalnim TZ-ima otoka Krka.


Za prste polizat


Lignje, vrganji, masline, grožđe, smokve, kesteni, bundeve, kruške i jabuke samo su dio namirnica koje će se idućih tjedana pripremati i gurmanima nuditi diljem otoka, naravno, uz sve ostale krčke specijalitete u njihovim slanim i slatkim inačicama.




Pašteta od pršuta, smokava i oraha, pohane masline, juha od mrkve i naranče ili pak češnjaka, šurlice sa šumskim gljivama i pancetom, bruschette s vrganjima, mrkač na salatu sa smokvama i pomidorima, grdobina u žlahtini, rižoto s vrganjima, pačja prsa s pireom od boba i umakom od borovnice, svinjski medaljoni u krem umaku od bundeve i kadulje, palačinke od bundeve s medom i orasima ili pak kruške u crnom vinu samo su dio od preko stotinu specijaliteta koji će se tijekom završnice rujna i skoro cijelog listopada nuditi u otočnim restoranima, predstavila nam je, najavljujući spomenutu jesensku gastroponudu, direktorica TZ otoka Krka Majda Šale. Za osmišljavanje i organizaciju »Okusa jeseni«, uz predstavnike sveotočne te svih sedam lokalnih turističkih zajednica, zaslužni su i znalci iz tvrtki Abisal i Gastronaut s kojima otočni turistički djelatnici već godinama uspješno surađuju.


Razlozi za posjet


– Otok Krk nosi u sebi tragove antičkih vremena i bogate srednjovjekovne povijesti, a prekrasna priroda i more koje ga okružuje, uz bogatu arheološku i kulturnu baštinu, nude i niz gastronomskih razloga za posjet. Uz kvarnerske škampe, kozice, školjke, muzgavce i ribe, Krk je poznat i po svojoj janjetini, po sorti grožđa i vina žlahtina, po krčkom pršutu i siru, tjestenini, odnosno šurlicama koje na debelim iglama od pamtivijeka pripremaju krčke domaćice, kao i po svom samoniklom začinskom bilju, ekološki uzgojenom voću i povrću te iznimno kvalitetnom maslinovom ulju iz krčkih maslinika – zaključila je Majda Šale. Od nje smo doznali i da će se »jesenska gastro ponuda« odskora tako početi nuditi u njivičkom restoranu Rivica, malinskarskoj Braceri te Malinu i Noštromu, u Kući krčkog pršuta u Vrhu te restoranima Marina i Volsonis u gradu Krku. Takvom će ponudom svoje posjetitelje razveseliti i restorani Bocoon i Marina u Puntu, Slamni u Klimnu, Vinotel Gospoja u Vrbniku te restorani Bag, Forza i Portić u Baški.