Neusvajanje rebalansa

PRORAČUNSKA KRIZA U CRESU Tetama u vrtiću pola plaće, ostatak ovisi samo o vijećnicima

Ingrid Šestan Kučić

Nisu problem sredstva za vrtić, već glasovanje u paketu, smatra ravnateljica vrtića Snježana Sučić, uvjerena da će rebalans biti ubrzo izglasan. Gradonačelnik Kristijan Jurjako cjelokupnu situaciju objašnjava kao nerazumijevanje pojedinih vijećnika, ali i pokušaj »rušenja« gradonačelnika



CRES Iako na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Cresa nije podržan rebalans proračuna kojim se među ostalim trebaju osigurati dodatna sredstva za plaće djelatnika Dječjeg vrtića Girice za period do kraja ove godine, 27 djelatnika te ustanove ipak je dobilo prvi dio plaće, a ravnateljica Sanja Sučić vjeruje da će i drugi dio biti isplaćen do kraja prosinca.


Do potrebe povećanja sredstava za plaće došlo je jer je Dječji vrtić, zbog povećanja broja predškolaca s posebnim potrebama, zaposlio dodatno dvije odgajateljice i dvije asistentice. Razlozi za rebalans su i program poticanja poljoprivrednika te uređenje Ribarske ulice. Sučić vidi problem upravo u činjenici da se odluka o povećanju sredstava za plaće u vrtiću našla u paketu s još dva programa, jer kako kaže, da je trebalo glasati samo o sredstvima za vrtić vjerojatno ne bi bilo vijećnika koji to ne bi prihvatio.


Struka i politika 


– Problem nastaje kad se u struku počne miješati politika. Uvjerena sam da će se to riješiti kod ponovnog usvajanja rebalansa proračuna i da će plaće biti isplaćene u cijelosti još u ovoj godini. Ukoliko slučajno do toga ne dođe ništa se neće promijeniti. Vrtić će i dalje raditi, a djeca će biti zbrinuta. Ovo je kriza koja će proći, ako nikako drukčije onda s donošenjem novog proračuna i isplatom ostatka plaće u siječnju. Ono što se ne razumije i nije pojašnjeno jest da novi djelatnici nisu zaposleni zbog toga što smo upisali novu djecu s teškoćama u razvoju. To su djeca koja su kod nas pohađala jaslički program, a njihove su teškoće uočene s navršetkom treće godine. Od šestoro djece s teškoćama u razvoju koja se spominju kao razlog zapošljavanja novog kadra četvero je djece koja su od ranije pohađala naš vrtić. Ta djeca su sada u postupku dobivanja rješenja, pojašnjava Sučić.


Pokušaj »rušenja« 




Ravnateljica je »99 posto uvjerena da djelatnike vrtića neće nitko zakinuti te da će rebalans proračuna na idućoj sjednici biti izglasan«, a creski gradonačelnik Kristijan Jurjako iduću sjednicu najavljuje već za 12. prosinca. Na njoj će se, kaže, uz rebalans naći i proračun za iduću godinu, a cjelokupnu situaciju objašnjava kao nerazumijevanje pojedinih vijećnika, ali i pokušaj »rušenja« gradonačelnika.


– Vjerovao sam da s usvajanjem rebalansa proračuna neće biti problema, međutim prevario sam se. Iskreno se nadam da će na idućoj sjednici razum prevladati. Na žalost, stvorila se nepotrebna psihoza. Možete zamisliti kako je to u mjesecu darivanja ne znati hoćete li dobiti cijelu plaću i to prvi put od kada ste se zaposlili u vrtiću. Sve je to zbog neznanja, jer očito se ne razumije da je rebalans proračuna tehnička korekcija nekih stavki koje se kod donošenja proračuna ne mogu predvidjeti. To se upravo dogodilo s vrtićem. Sredstva koja smo kod donošenja proračuna namijenili za plaće djelatnika vrtića bila su dostatna za plaće povećanog broja djelatnika sve do sada. Kao gradonačelnik mogu dati nalog za isplatu plaća iako za tu namjenu više nema sredstava, no to je kažnjivo. Potpisao sam izjavu o fiskalnoj odgovornosti i u prekršaju sam ukoliko za neku stavku isplaćujem više nego je predviđeno.


Uvijek u fokusu 


Jurjako dodaje i da mu je od početka prvog mandata gradonačelnika Dječji vrtić Girice bio u fokusu interesa s jasnim ciljem da se sva djeca koja to žele moraju upisati, a njihovim roditeljima financijski olakšati boravak djece u vrtiću. Jedan od prvih projekata prije osam godina bilo je uređenje dodatne sobe kako više ne bi bilo listi čekanja, a među prvima u Hrvatskoj upravo je taj vrtić upisivao djecu s posebnim potrebama.



Dakle, ne radi se o tome da Grad nema novaca, već o tome da je potrebna korekcija stavki, kaže Jurjako. Vijeće nije prihvatilo moj prijedlog rješenja, a svoj nije ponudilo jer nebuloznu ideju vijećnice Sanje Tomić koja je rekla da će roditelji sami skupiti novac, ako ga Grad ne može osigurati, ne mogu shvatiti ozbiljno. Grad je osigurao novac, rebalans tome i služi, i to upravo na način na koji su neki vijećnici predlagali da se to učini: smanjena su sredstva creskom muzeju, a povećana vrtiću. Naravno, ako na taj način želimo banalizirati složen posao usklađivanja proračunskih stavaka koji neki od vijećnika očito ne razumiju, pojašnjava Jurjako.



– Jedan od tih mladića je završio školovanje i zaposlio se upravo u našem vrtiću. Vrtić je bio prva javna zgrada u Hrvatskoj energetski obnovljena sredstvima Fonda, a upravo smo pripremili plan dogradnje i kandidirali ga za europska sredstva. Ekipirali smo stručno osoblje i vrtić sad ima psihologinju, logopetkinju i tajnicu, a osoblje educirali za rad s djecom s posebnim potrebama. Koliko znam, jedini smo grad u Hrvatskoj koji roditeljima sa sela sufinancira troškove prijevoza djece u vrtić. I onda nam neki vijećnici predbacuju da ne brinemo o vrtiću i našoj djeci? Neprihvaćanje rebalansa bio je čin uperen isključivo protiv mene kao gradonačelnika, a time su ispaštali djelatnici vrtića, ali i poljoprivrednici kojima nisu odobrena sredstva za poticaje, kao i neki drugi projekti koji su dobili manje medijskog prostora jer je situacija s vrtićem javnosti puno zanimljivija.


Glave u pijesku 


Već na samoj sjednici neki su vijećnici shvatili što su učinili i davali pomirljive izjave, no drugi i dalje zabijaju glavu u pijesak, pa tako Sanja Tomić izjavljuje da je novac za plaće osiguran proračunom iz prosinca 2016. i time pokazuje zabrinjavajuće nepoznavanje materije o kojoj kao vijećnica odlučuje. Cijeli ovaj problem je i nastao zbog toga što se u proračunu donesenom u prosincu 2016. nije moglo predvidjeti da će se u rujnu 2017. upisati djeca s poteškoćama, što je iziskivalo zapošljavanje novih djelatnika, navodi gradonačelnik.


Zaključujući da, ako se ne donese rebalans, djelatnici neće dobiti plaće u punom iznosu, Jurjako ističe da su oni zaslužili cijelu plaću te stoga ponovno predlaže vijeću rebalans proračuna u nadi da će ovog puta vijećnici shvatiti važnost njegovog donošenja i da neće preko leđa djece, djelatnika vrtića, poljoprivrednika i drugih korisnika proračunskih sredstava »pokazivati mišiće« njemu kao gradonačelniku.