Certifikat

PRIZNANJE DELICIJI Povijesni trenutak za svjetski slavni sir s Paga

Zadarski list

MIH sirana Kolan je uspješno prošla sve faze procesa kontrole i certifikacije Paškoga sira te je ispunila sve uvjete Udruge proizvođača Paškoga sira u specifikaciji proizvoda



KOLAN Paški sir MIH sirane Kolan dobio je prvi certifikat za Paški sir (ZOI), što ga je izdao Biotechnicon, akreditiran za aktivnosti certifikacije proizvoda prema međunarodnoj normi HRN EN ISO/IEC 17065, koja se odnosi na rad certifikacijskih tijela za proizvode kod Hrvatske akreditacijske agencije. MIH sirana Kolan je uspješno, zajedno sa svim svojim kooperantima, prošla sve faze procesa kontrole i certifikacije Paškoga sira te je bez ikakvih nesukladnosti ispunila sve uvjete Udruge proizvođača Paškoga sira u specifikaciji proizvoda.


Ovo je povijesni trenutak za otok Pag u kojem je Paški sir konačno dobio ono što zaslužuje. Zaštićen je od strane Ministarstva poljoprivrede RH, što je najveća razina zaštite izvornosti proizvoda koja postoji u Republici Hrvatskoj, obavljena prema svim standardima EU-a, a sljedeći cilj je upravo zaštita na razini Europe. Paški sir je sada u samoj eliti sireva, ne samo na europskoj, već i na svjetskoj razini.


Kontrola proizvodnje


Ova oznaka daje poseban značaj kontroli proizvodnje Paškoga sira. Obilježja ovakvog jednog certificiranog proizvoda su jasno definirane sirovine, detaljan opis gotovog proizvoda, striktno geografsko područje proizvodnje, dokaz o porijeklu Paškoga sira, kakvoća i ostale strogo definirane karakteristike proizvoda.





Govoreći o povijesnom trenutku za Paški sir, Šime Pernjak, koji je skupa s bratom Marinom i ocem Dubravkom vlasnik MIH sirane Kolan, rekao je da se radi o nečem što je Paški sir odavno zaslužio, a tek sada se realiziralo.


– Naime, Udruga koja okuplja sve proizvođače Paškoga sira formirala je strogi pravilnik prema kojem se mora proizvesti sir koji samo i isključivo ako zadovolji sve u pravilniku navedene standarde smije nositi naziv Paški sir. Svi smo zajedno, firme i obiteljska poljoprivredna gospodarstva, sudjelovali u ovom procesu i podržavali ga. Naš zajednički interes bila je upravo zaštita Paškoga sira za dobrobit svih nas, stoga smo do sada maksimalno surađivali te radimo na tome da se ovaj proces za svakoga od članova naše Udruge pozitivno privede kraju – kazao je Pernjak, dodajući da je garancija kvalitete njihovih sireva nasljeđe obitelji Pernjak i obveza spram njihovih predaka.



Kralj sireva


– Ovim korakom omogućili smo svim sljedećim naraštajima da s koljena na koljeno, kao što je to oduvijek i bilo, prenesu tradicionalnu recepturu, sastojke i način proizvodnje Paškoga sira. To je proizvod koji se odupire vremenu te se nadam da će ovaj certifikat omogućiti da Paški sir ostane upravo ovo što je sada – kralj sireva, barem još 500 godina! – priča suvlasnik MIH sirane koji je kazao da je nekome tko nije fizički boravio na otoku Pagu jako teško riječima dočarati kako izgleda njihov život ovdje.



– Možemo pričati o škrtom kamenjaru ili olujnoj buri, međutim, da biste mogli zaista osjetiti što to znači, trebali biste živjeti na Pagu barem nekoliko mjeseci. Ljudi koji dolaze prvi put budu jako iznenađeni onime što vide. Za početak, Pag i njegova mikroklima su jedinstveni na svijetu, dakle fizički je nemoguće još bilo gdje na svijetu pronaći sve prirodne uvjete koje mi ovdje imamo. Prvenstveno se to odnosi na nadaleko poznatu pašku buru s Velebita, koja donosi posolicu, poseban »začin« bilju kojim se hrane ovce – govori Pernjak, dodajući da sve počinje od stada ovaca na slobodnoj ispaši koje se hrani škrtim raslinjem, praktično na kršu.


Stara receptura


– Receptura za proizvodnju Paškog sira prenosila se s koljena na koljeno i s ponosom mogu reći da se i danas naš Paški sir MIH sirane Kolan proizvodi praktično na isti način kao što se proizvodio prije sto ili dvjesto godina. Otkrit ću vam zapravo najveću tajnu Paškog sira, a to je da Paški sir hoće ruku! Doslovno svaka faza proizvodnje zahtijeva da osoba fizički uzme sir u ruke. Osnovni »alat« u zrenju je upravo paška bura i posebna mikroklima koja postoji samo na Pagu. U procesu zrenja, naime, bura pogoduje razvoju plemenite plijesni na kori sira. Upravo je ta plemenita plijesan ono čime završava proces proizvodnje našeg sira, priča ovaj proizvođač sira koji je rekao da ova plijesan siru daje tu posebnu, prepoznatljivu aromu.


– Treba istaknuti da se, unatoč velikoj potražnji za Paškim sirom, njegova proizvedena količina ne može unedogled povećavati. Mora se raditi po tradicionalnoj recepturi, isključivo od mlijeka paške ovce pramenke koja obitava na otoku Pagu, a naši resursi su nažalost, ili na sreću, ograničeni. U našoj sirani godišnje proizvedemo više od 250 tona sira, međutim, od te ukupne količine samo je 24 tone Paškoga sira i ne možemo planirati da ćemo tu količinu tako lako moći povećati. Naše matično stado broji oko 450 ovaca, a ostatak mlijeka otkupljujemo od drugih kooperanata s Paga. Bez obzira na to što ljudi nemaju takav dojam, na Pagu obitava oko 30.000 ovaca. To je ono od čega otok Pag oduvijek živi – zaključio je Šime Pernjak, dodajući da je za proizvodnju samo jednog kilograma Paškoga sira potrebno je čak sedam litara mlijeka paške ovce pramenke.