Prolongirano

PREKASNO ZA KOPANJE Radovi na kanalizaciji u Krku odgođeni za rujan

Mladen Trinajstić

Riječ je o sveotočnom projektu prikupljanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda teškom pola milijarde kuna, za početak kojeg pripreme idu nešto sporije. Stoga je procijenjeno da je sad već ipak prekasno za ulazak građevinara u turistički najfrekventniji dio krčke starogradske jezgre



Radovi na izgradnji kanalizacije koji su, u sklopu prve faze čak pola milijarde kuna teškog »Projekta prikupljanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na području otoka Krka« idućih mjeseci trebali biti izvođeni u krčkoj starogradskoj jezgri prolongirani su i »prebačeni« za rujan ove godine. S tim, za dobar dio žitelja povijesnog središta grada Krka i ondje lociranih ugostitelja i trgovaca vrlo važnim novitetom jučer nas je upoznao krčki gradonačelnik Darijo Vasilić napomenuvši da je promjena terminskog plana izvođenja pozamašnih komunalno-infrastrukturnih radova rezultat procjene da je, obzirom na nešto sporiji tijek inicijalnih radova u odnosu na njihov prvotno planirani hodogram, u ovom trenutku previše riskantno u njih uopće ući, posebice u smislu praćenja potreba krčke turističke svakodnevice.



Krčki gradonačelnik nam je prenio i da su se Gradskoj upravi proteklih tjedana javili brojni zabrinuti ugostitelji i trgovci čiji su poslovni objekti locirani u tom djelu grada strahujući od nemogućnosti rada njihovih objekata u idućoj predezoni. Ovim putem sve njih želim umiriti i izvjestiti da radova u toj zoni ove zime i proljeća ipak neće biti, zaključio je prvi čovjek izvršne vlasti Grada napomenuvši da je uvjeren da će se do iduće jeseni, kad bi na red trebali doći i zahvati unutar krčkog povijesnog središta, »stvari uhodati« odnosno da će do tada izvođači otkloniti razloge koji su ih u proteklim tjednima onemogućavali u praćenju ugovorenih rokova.



Ugrozili bi sezonu




Naime, zbog ponešto sporijeg tijeka radova i vjerujem, početnih problema angažiranih izvođača u praćenju planiranih rokova, na jednoj od posljednjih sjednica Kolegija ocijenili smo da je sad već ipak prekasno za ulazak građevinara u najatraktivniji i turistički najfrekventniji dio starogradske jezgre. U toj zoni se, sukladno prethodno usuglašenim planovima, trebalo raditi i graditi tijekom zimskih mjeseci, a sve s ciljem da se potez od istočnog ulaza u staru jezgru odnosno od Vrata slobode pa do Malih vrata zgotovi prije početka turističke sezone, objasnio nam je Vasilić napomenuvši da je s njegovom ocjenom ali i službeno kreiranim zaključkom uoči Božića upoznato i vodstvo krčkog komunalnog društva Ponikve (koje je ujedno i formalni investitor odnosno naručitelj sveotočnog infrastrukturnog mega-projekta većim dijelom financiranog bespovratnim europskim novcem).



Jedan od razloga zbog kojih smo posebno bili skeptični u računanju na poštivanje rokova na Kamplinu i oko njega jest i činjenica da se radi o području najstrože konzervatorske zaštite te da je u sklopu planiranih zahvata propisano i izvođenje arheoloških sondiranja prekopanih poteza. Iskustvo nam govori da u takvim okolnostima, a zbog potrebe izvođenja neplaniranih arheoloških istraživanja, vrlo često dolazi do odstupanja od građevinarskih planova, naglašava Vasilić.


U međuvremenu će se u koordinaciji predstavnika Gradske uprave i konzervatora razmatrati i različite mogućnosti »dorade« planiranih zahvata u smislu opločavanja nekih od radovima zahvaćenih ulica, posebice Mahnićeve koja Kamplin povezuje s Malim vratima, a što aktualni projekt nije predvidio.



Na druge lokacije


S ocjenom da je sad već prekasno za prekapanje nekih od najposjećenijih djelova povijesne jezgre grada složili su se i u komunalnom društvu shvaćajući i uvažavajući naša strahovanja da u slučaju otvaranja tog gradilišta potez koji obuhvaća trg Kamplin, Mahnićevu ulicu kao i niz uličnih poteza u donjem djelu starog grada i susjedstvu kompleksa krčke katedrale vrlo vjerojatno početak turističkog dijela godine baš i ne bi dočekao u reprezentativnom stanju, dodaje gradonačelnik Vasilić. Zbog toga je u dogovoru s komunalcima odlučeno da se umjesto u staroj jezgri, u kojoj će se radovi početi izvoditi tek tijekom iduće jeseni i zime, u narednim mjesecima »zapne« na nekim drugim, turizmu i turističkim gibanjima manje izloženim gradskim potezima, zaključio je Vasilić.