Lošinjski književni festival

Otvaranje Igoru Mandiću, budućnost neizvjesna

Bojan Purić

Zoran Ferić, Miroslav Mićanović, Senko Karuza, Branko Čegec i Branka Džebić za nedavne književne večeri / Foto Bojan PURIĆ

Zoran Ferić, Miroslav Mićanović, Senko Karuza, Branko Čegec i Branka Džebić za nedavne književne večeri / Foto Bojan PURIĆ

Večeras u 20.30 sati na terasi glavnog objekta Lječilišta Veli Lošinj Mandić će govoriti o svojoj knjizi »Predsmrtni dnevnik«, a potom će biti prikazan dokumentarni film Helene Sablić-Tomić o ovom svestranom autoru



VELI LOŠINJ  Gostovanjem Igora Mandića u četvrtak u 20.30 sati na terasi glavnog objekta Lječilišta Veli Lošinj počet će peti po redu Lošinjski književni festival.


Mandić će govoriti o svojoj knjizi »Predsmrtni dnevnik«, a potom će biti prikazan dokumentarni film Helene Sablić-Tomić o svestranom autoru. Organizatorica festivala Branka Džebić najavljuje upoznavanje s Mandićem od najranijih šibenskih dana, preko onih splitskih, do života i rada u Zagrebu, s naglaskom na njegovu jaku osobnost i vladanje medijskim prostorom kroz nekoliko desetljeća.


Na festivalu koji, iako deklarativno književni, ima i značajan glazbeno-scenski element, 5. srpnja u Velom Lošinju gostovat će osječka književnica i prevoditeljica Ivana Šojat, dok je za 12. srpnja predviđen poetsko-glazbeni recital »Gospođa ponoć« književničko-pijanističkog, ali i životnog para, Sibile Petlevski i Davida Gazarova. Mladi slovački operni solisti Renata Ferkova i Juraj Kuchar gostovat će 19. srpnja u romantičnoj glazbenoj večeri interpretirajući skladbe francuskih autora Lea Delibesa i Henrija Duparca, a za 25. srpnja zakazana je rasprava o Osorskim glazbenim večerima, odnosno o počecima, umjetnicima koji su oblikovali taj festival te o njegovom sadašnjem trenutku i mogućnostima njegova razvoja u budućnosti, sve to uz glazbenu podlogu dugogodišnje sudionice festivala Monike Leskovar. Festival će biti zaključen 1. kolovoza operno-jazz-koncertom sopranistice Tanje Ruždjak i pijanista Danijela Gašparovića.




Svoju je predigru Lošinjski književni festival imao u svibnju u susjednom Malom Lošinju, kada su u suradnji s riječkim književnim festivalom Vrisak održane dvije književne večeri.


Na jednoj je gostovao škotski novinar i publicist Neal Ascherson, a na drugoj četiri hrvatska književnika – Zoran Ferić, Branko Čegec, Miroslav Mićanović i Senko Karuza – koji su posjetili i lošinjsku Srednju školu Ambroza Haračića, druživši se s učenicima. Upravo na tom »terenu« organizatorica Branka Džebić vidi mogućnosti razvoja festivala, tako da isprovocira razbuktavanje novinarske i dramske aktivnosti srednjoškolaca, dovede pisce u knjižnice, kafiće, na trgove i popularizira događaj(e) među domaćim stanovništvom, s obzirom na to da festivalske večeri dobrim dijelom posjećuju ljetni stanovnici Lošinja, publika događaja u kulturi u većim gradovima.


Ipak, nakon pet godina entuzijazma, postoji opasnost od gašenja festivala.


– Prije pet godina pokrenula sam ovu kulturnu manifestaciju sama, u suradnji s Lovrom Heskyjem, koji je dao ruku i pomogao novčano i logistički. Tada nisam vjerovala da će događaj uspjeti, no uspio je. Vjerovala sam da će gradske vlasti shvatiti kvalitetu programa koji nudimo, no ispočetka je potpora Grada bila nikakva, a sada je mala, posve nedostatna i to me čini razočaranom – kazala je Branka Džebić u najavi, priznajući da je pri organizaciji sretna okolnost to što brojni umjetnici, primjerice Goran Tribuson, Ivica Boban, Ivica Prtenjača, ionako svako ljeto provode na otoku, što njihove nastupe čini povoljnijim.