Odlaze kontejneri, stižu kante

Od početka studenog i Vrbnik ulazi u sustav “od vrata do vrata”

Mladen Trinajstić

Počevši od ponedjeljka, svim vrbničkim kućanstvima djelatnici Eko patrole uručit će po tri nove kante za otpad – žutu (plastika i metal), plavu (papir i tetrapak) te sivu (staklo)



VRBNIK Iz otočne komunalne tvrtke »Ponikve eko otok Krk« ovih je dana žiteljima Vrbnika upućena obavijest da će od idućeg ponedjeljka, 16. rujna, i u tom krčkom lokalnom središtu krenuti postupak uklanjanja javnih setova kontejnera za odlaganje kućnog otpada te njihovog zamjenjivanja kućnim setovima za odvojeno prikupljanje otpada.


Kako stoji u obavijesti, kante će svim korisnicima Ponikvinih usluga u tom mjestu dijeliti djelatnici Eko patrole. Svima onima koje ne zateknu u njihovim domovima, bit će ostavljena obavijest s brojem telefona djelatnika eko patrole s kojima će ovi potom moći dogovoriti termin dostave pripadajućih kućnih kanti.


Kako doznajemo, sva vrbnička kućanstva u novom će valu širenja sustava prikupljanja i zbrinjavanja kućnog otpada po modelu »od vrata do vrata« kakav se već godinama provodi u većini ostalih krčkih lokalnih jedinica, biti »opremljena« trima novim kantama za otpad.




Počevši od idućeg ponedjeljka, Vrbenčanima će tako na njihovim kućnim pragovima biti (d)ostavljane žuta kanta (za plastiku i metal), plava (za papir, karton i tetrapak ambalažu) te siva u koju se odlaže staklo.


Uz spomenute, stanovnici će zasebno u svoje dodatne dvije, već ranije dostavljene kante (zelene i smeđe op.a.) nastaviti odlagati organski, biorazgradivi otpad te onaj preostali, nerazvrstani.


Komunalci najavljuju da će odvoz otpada po sustavu od vrata do vrata u Vrbniku krenuti od 4. studenoga, dok je za 18. dan istoga mjeseca predviđeno i uklanjanje »javnih setova kanti« s lokaliteta na kojima se danas nalaze.


Na glavnim ulicama, odnosno na lokalitetima dogovorenima s lokalnom upravom, nakon tog dana ostat će samo »zeleni otoci«. Predstavnici Ponikava također su pozvali i stanare, odnosno vlasnike stanova unutar višestambenih zgrada da se narednih dana jave svome predstavniku ili upravitelju zgrade, kako bi pravovremeno dogovorili način prelaska na novi sustav.