Natječaj TZG-a

Novi suveniri u ponudi: Novih i originalnih 12 “darova iz Krka”

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Od pristiglih 29 prijedloga 14 proizvođača i autora iz cijele Hrvatske, odabrano je njih 12, poput magneta s motivima kolejana i sopaca, keramičke minijature kaštela, infuzije cvjetova smilja, ukrasa od filcane ovčje vune ili fototriptiha s motivima Frankopanskog kaštela i  staze glagoljice...



KRK  I netom odrađeni, sedmi po redu natječaj za odabir suvenira koji će dobiti pravo korištenja zaštićene markice »Dar iz Krka«, iznjedrio je cijeli niz dopadljivih, kvalitetnih i orgininalnih memorabilija kakvima se Krčani već godinama ponosno predstavljaju svojim brojnim posjetiteljima. Program iza kojeg stoji Turistička zajednica Grada Krka u želji da promišljenim i razrađenim pristupom pridonese kvaliteti suvenirske ponude i unaprijedi načine predstavljanja destinacije na turističkom tržištu te u konačnici i doprinese stvaranju željenog imidža grada, rezultirao je paletom suvenira koji će postojećem šarolikom asortimanu istom »markicom« već označenih zaštićenih suvenira, ovog puta dati i posebnu, »Frankopansku« notu.


Pristiglo 29 prijedloga


 U godini kad se obilježava 900. obljetnica prvog spomena te znamenite krčke plemićke obitelji, turistčki su djelatnici u programske zadatke natječaja uključili tematiziranje tog jubileja, odnosno Frankopanske baštine pa stoga i ne čudi da se dobar dio izabranih suvenira dotiče upravo tog vrijednog i prepoznatljivog znamena otočne povijesti. – Na natječaj nam je pristiglo ukupno 29 prijedloga, i to od 14 proizvođača, odnosno njihovih autora iz cijele Hrvatske – istakla je Nataša Jurina, direktorica TU TZG Krka, ocijenivši da već i taj podatak potvrđuje da inicijative ove vrste imaju i smisla, ali i potencijala. – U nizu zaprimljenih prijedloga odabrali smo njih 12 za koje smo procijenili da su uspješno zadovoljili baš sve natječajne kriterije – rekla je Jurina.

Paleta originalnih krčkih suvenira koji će se od ovog ljeta moći nuditi, predstavljati i prodavati markirani zaštićenom oznakom originalnosti i kvalitete, postala je tako bogatija za magnete s motivima kolejana i krčkih sopaca te reljefne minijature kneza Mikule i kneginje ispred Kaštela (autorice Aleksandre Tehomilić), unikatnu keramičku minijaturu Frankopanskog kaštela (Ines Jugović), eliksir, odnosno infuziju cvjetova smilja »Immortelle Verbenicum« (Ive i Tonija Fugošića), ukrase od filcane ovčje vune nazvane Katarinina rožica (Jasminke Gršković), janjeće krzno, papuče od filcane vune s ukrasom od štavljene ovčje kože te pljosku umotanu u štavljenu ovčju kožu (autorice Sanje Horvat Matuč), fotografske triptihe s motivima krčkog Frankopanskog kaštela i Bašćanske staze glagoljice, praćene informativnom internetskom podrškom (Srđana Hulaka) te keramičke figurice odjevene u otočnu narodnu nošnju (Teodore Al Samirraie).



Odabrani su proizvodi za koje je procijenjeno da su uspješno zadovoljili baš sve natječajne kriterije. Naime, »traženi« suveniri trebali su predstavljati odraz kontinuiteta umjetničkog, kulturnog, kulturno-povijesnog ili pak kulturalnog nasljeđa grada i otoka Krka, odnosno na različite načine prezentirati njegovu materijalnu, nematerijalnu ili prirodnu baštinu.





Prigodan katalog


Za vrednovanje i selekcioniranje pristiglih prijedloga suvenira, uz direktoricu TU TZG Krka, zaduženi su još bili i članovi stručnog povjerenstva Dinko Jakovljević, Italo Samblich, Lucija Petrak i Igor Gržetić. – Uz sve one dosad odabrane suvenire koje od uobičajene, »industrijske« ponude izdvaja njihova originalnost, autentičnost, promišljen koncept te možda ponajviše kvaliteta izrade, možemo reći da Krčani, ali i naši gosti na raspolaganju sad imaju uistinu šaroliku paletu umjetnina, različitih dekorativnih i uporabnih predmeta, domaćih gastro proizvoda te niz vrijednih i zanimljivih publikacija – zaključila je Jurina, otkrivši nam i da će novi krčki suveniri redom biti uvršteni u dopunjeno izdanje prigodnog kataloga koji na jednom mjestu, uz fotografiju i kontakt podatke njihovih proizvođača i autora, objedinjuje cjelokupnu certificiranu suvenirsku ponudu programa »Dar iz Krka«.