Lokalni izbori

Nezavisnima tri od pet creskih mjesnih odbora

Walter Salković

Foto: Walter Salković

Foto: Walter Salković

Nezavisne liste osvojile su vlast u Dragozetićima, Valunu i Belom. U Martinšćici je nezavisna lista Ivane Saganić dobila 42 posto, koalicija HSS-SDP-PGS ima 29, a HDZ 25 posto glasova



CRES Održani su izbori za vijeća pet mjesnih odbora na području Grada Cresa, te je svugdje, osim u Martinšćici, poznato tko će u sljedeće četiri godine brinuti o mjesnim problemima. Neizvjesnosti nije bilo u čak tri mjesna odbora gdje su istaknute po jedna izborna lista, te je i odaziv birača bio skroman, od jedva 20 posto u Valunu do tridesetak posto u Dragozetićima i Orlecu.


Zec Solina 51%


U Dragozetićima se kandidirala samo nezavisna lista nositelja Domagoja Malčića, uz kojega su Nevia Srdoč, Liviana Dešković, Klaudio Grus i Gerry Vozila, te će oni činiti novo vijeće mjesnog odbora. U mjesnom odboru Valun vijećnici postaju potpuno novi ljudi, a to su nezavisni Mila Surdić, Ivan Krivičić, Robert Zec, Antonia Mlacović i Ivica Kamalić.


Neizvjesnosti više nema ni u Belom gdje su birači mogli birati između tri predložene liste. Dosadašnji predsjednik mjesnog odbora Livio Hrelja predvodio je listu HDZ-a, a dvije nezavisne liste nosile su mlade doseljenice na otok, Tijana Ban Vrsalović i Eliana Zec Solina. Najbolji rezultat ostvarila je Zec Solina za koju je glasovalo 51 posto birača, tj. 21 od 41 izašlog na izbore, te će u novom vijeću mjesnog odbora uz nju biti Valentin Mikičić i Sara Bandera. Lista Tijane Ban Vrsalović dobila je 25 posto glasova i jedan vijećnički mandat, kao i HDZ-ova lista Livija Hrelje.





U Orlecu će sastav vijeća mjesnog odbora ostati nepromijenjen. Na izborima su se jedini kandidirali svi njegovi članovi (Franjo Jurasić, Krešo Juriša, Ljubomir Jurasić, Franko Jurasić i Tomislav Jurasić) samo što su prije četiri godine bili na listi koalicije HNS-SDP, a sada nose boje Unije Kvarnera.



Dogovor


U Martinšćici će se morati postići dogovor jer niti jedna lista nije ostvarila većinu. Na izbore je izašlo nešto više od polovice birača s biračkog popisa, a najviše njih, 55 odnosno 42 posto, svoj je glas dalo vanstranačkoj listi Ivane Saganić.


Koalicijska lista HSS-SDP-PGS koju je predvodio Fiorenco Pinezić, najdugovječniji lokalni političar koji je u svojoj karijeri obnašao dužnost zamjenika gradonačelnika, gradski vijećnik bio je u šest mandata i pet puta biran za predsjednika mjesnog odbora, osvojila je 38 glasova, odnosno 29 posto, dok je HDZ-ova lista s nositeljicom Irenom Vidas dobila povjerenje 35 birača, odnosno 27 posto.


Kad se ti glasovi pretvore u vijećnička mjesta, po dva mandata u vijeću mjesnog odbora osvojili su Saganić i Pinezić, sa čijih lista u vijeće još ulaze Kristijan Krivičić i Milan Petrović, dok će HDZ imati samo jednog člana, Irenu Vidas. Preostaje vidjeti tko će koga podržati u Martinšćici, za sada su se svi akteri izbora suzdržali od izjava jer su pregovori tek započeli.