Sensa

Neobičan spoj vjere, sira, tradicije i žestokog rocka u Malinskoj

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić



MALINSKA U zanimljivim pastirskim običajima te u iznimno kvalitetenom, domaćem, dubašljanskom ovčjem siru mogu uživati svi koji se ovih dana, namjerno ili slučajno, zateku na području Malinske-Dubašnice. U sklopu običaja povezanih sa slavljenjem vjerske svetkovine Kristova uzašašća, Spasova iliti Sense (kako je ondje nazivaju), Malinskari i Dubašljani su i ove godine nastavili priređivati sve po čemu je to lokalno otočno središte već neko vrijeme i posebno, i prepoznato, a što se posebno odnosi na sad već tradicionalne Dane domaćeg ovčjeg sira i proizvoda od sira.


Nakon što je sama Sensa obilježena misnim slavljem u Župnoj crkvi svetog Apolinara u Bogovićima koje je, u društvu košičkog grkokatoličkog biskupa Milana Chautura, predvodio krčki biskup mons. Ivica Petanjak, po starom je običaju pred crkvom u predvečernjim satima održana i »trka za sir«. U sklopu nje su, pred brojnim mještanima, svoje trkačke sposobnosti duž improvizirane staze dugačke kojih dvjestotinjak metara, prikazivali lokalni mladići.


Nagrada svima 


Iako je utrka danas opuštenog i »revijalnog« karaktera te je obilježava činjenica da se baš svi njeni sudionici (a koji se utrkuju u parovima) prigodno nagrađuju sirom, valja podsjetiti da se u davnim vremenima tom cijenjenom domaćom delicijom nagrađivao isključivo onaj najbrži i najokretniji među njima, koji se za privilegij uživanja u slasnom domaćem siru prethodno morao pošteno namučiti.




Po završetku još jednog upriličenja tog drevnog lokalnog običaja, slavljenje Sense nastavljeno je pučkom feštom te prigodnom prodajnom i degustacijskom izložbom proizvoda sve brojnijih domaćih sirara, kao i onih koje su sa sobom donijeli proizvođači različitih gastrodelicija iz više europskih općina i gradova zbratimljenih s Malinskom. U »pratećem« kulturnom programu ove godine sudjeluju članovi više otočnih i kulturnih, odnosno folklornih društava iz sestrinskih općina pa su tako, među ostalima, prolaznike rivom u večernjim satima zabavljali članovi KUU-a Dubašnica, KUD-a Punat te folklorne skupine Ziemia Sanocka iz mjesta Nowosielce u poljskoj pokrajini Zarszyn. Doprinos folklorno-gastronomskoj fešti ovog su puta dali i članovi klape Kaštadi koja ove godine slavi 20. obljetnicu djelovanja.


Žestoka završnica 


I dok je početak višednevnog obilježavanja Dana sira i proizvoda od sira bio obilježen tradicijskim, gastro i foklornim manifestacijama, završnica tog događanja, također već tradicionalno, prolazi u nešto žešćem ritmu rocka. Također već uhodano, osmo izdanje Rock am Meer festivala kojim TZO Malinska-Dubašnica u suradnji s austrijskom agencijom Hakali i hotelom Malin već tradicionalno zbližava i međusobno predstavlja hrvatske i austrijske rock snage, i ove je godine povjereno iznimno kvalitetnim, koncertno dokazanim imenima. Tijekom dvovečernjeg uzastopnog koncertiranja na malinskarskoj su se obali domaćim i gostujućim ljubiteljima rocka tako predstavili krčki rokeri iz Nadzornog odbora, austrijskog rockabilly benda Lee’s Revenge, filmskog Tarantino Experiencea, kao i članovi riječkog Jonathana – benda koji iz dana u dan stiče sve širi krug fanova. Današnja, subotnja pak večer, uz »headlinere« iz Leta 3, rezervirana je za nastupe krčkog Brain Productiona te austrijskih grupa The Tiptoes i Onk Lou.


Za Rock na moru zaslužni austrijski prijatelji


– Posebnost Rocka na moru je njegova spontanost i izrazito prijateljska atmosfera, a tako je nekako, bez mnogo pompe, ovaj festival prije osam godina i krenuo, rekao je o toj uvijek posjećenoj glazbenoj »nadgradnji« Sense Daniel Manzoni, direktor TU TZO Malinska-Dubašnica. Također je napomenuo da su za pokretanje i redovito održavanje tog dvodnevnog festivala najzaslužniji njihovi austrijski prijatelji iz turističke agencije Hakali koji su se svojevremeno zaljubili u malinskarsku Sensu te joj odlučili dati svoj doprinos.