Fazna realizacija

Nastavlja se gradnja ceste za pristup uvali Pod Beli

Walter Salković

Foto: Walter Salković

Foto: Walter Salković



CRES Strma i uska cesta vodi od naselja Beli na sjeveru otoka Cresa do uvale Pod Beli s lučicom, prekrasnom plažom i malim kampom. Prije nekoliko godina Grad Cres pripremio je projekt rekonstrukcije ceste, no radilo se o skupoj i vrlo zahtjevnoj investiciji koju Grad nije mogao realizirati odjednom.


– Stoga smo se odlučili za faznu realizaciju. Pokazalo se to kao dobro rješenje pa svake godine uređujemo po jednu dionicu. Mještani i gosti su zadovoljni jer vide da se brinemo o cesti koja vodi do poznate bejske plaže i kampa – rekao je gradonačelnik Kristijan Jurjako.


Sredstvima za 2018. godinu dovršena je sedma faza projekta vrijedna 480.000 kuna. Sanirano je oko 70 metara ceste, izgrađen potporni zid i postavljena zaštitna ograda. Uređenu dionicu zajednički su pregledali predstavnici investitora Grada Cresa, izvođača građevinske tvrtke Domeni iz Matulja, Energootoka iz Malog Lošinja koji provodi nadzor te Mjesnog odbora Beli. Odmah su pregledani i dijelovi ceste koje tek treba obnoviti i proširiti, što će biti osma faza projekta i realizirat će se u ovoj godini.




Osim radova na cesti Beli – Pod Beli, ove će se godine proširiti skretanje prema Centru za posjetitelje i na tome mjestu napraviti polukružni tok jer sada nije moguće vozilom koje se spušta iz Centra skrenuti udesno prema izlazu iz Belog. Za taj projekt predviđeno je 200.000 kuna, a sredstva su u proračunu osigurana i za niz manjih komunalnih aktivnosti, kao što je uređenje putova koji vode do manjih mjesta na Tramuntani.