Priprema projekta

Nakon 12 godina Krk se vraća POS-u

Mladen Trinajstić

Lokacija buduće višestambene građevine preko puta kapele sv. Lucije * Foto: M. TRINAJSTIĆ

Lokacija buduće višestambene građevine preko puta kapele sv. Lucije * Foto: M. TRINAJSTIĆ

Stanovi po modelu POS-a bit će izgrađeni na istočnom ulazu u grad Krk, u neposrednom susjedstvu kapele sv. Lucije i benzinske postaje 



KRK » Grad Krk već je neko vrijeme u postupku pripreme projekta izgradnje POS-ovih stanova kojim bi se, nakon što je još 2003. godine završen zasad jedini projekt izgradnje stanova po programu društveno poticane stanogradnje na području Grada, taj program konačno nastavio.


Na posljednjem sastanku kolegija krčkog gradonačelnika Darija Vasilića predstavljen je prijedlog Odluke o uvjetima i mjerilima za kupnju stanova po programu POS-a čije se usvajanje, nakon eventualnih dopuna, očekuje već tijekom iduće sjednice gradonačelnikova operativnog tijela. 


   Novi kompleks POS-ovih stanova, podsjetimo, sukladno odredbama važaćeg Urbanističkog plana uređenja naselja Krk, gradio bi se na istočnom ulazu u grad, u neposrednom susjedstvu kapele sv. Lucije i benzinske postaje, na zemljištu u vlasništvu Grada.




Jedan od bitnih preduvjeta bez kojih se u spomenuti postupak ne može ući, zadovoljen bi tako trebao biti skorašnjim usvajanjem Odluke o uvjetima i mjerilima koja je, objašnjava nam gradonačelnik, prvenstveno vezana uz definiranje mjerila kojima će se rang-lista budućih stanara kreirati na bazi socijalnih kriterija. 


  Lista prioriteta


– To su parametri kojima se u obzir uzimaju i na odgovarajući način vrednuju pitanja vezana uz stjecanje prve nekretnine, podstanarskog statusa, broja članova domaćinstva, sudjelovanja u Domovinskom ratu i brojni slični socijalno-ekonomski elementi koji igraju važnu ulogu u kreiranju liste interesenata odnosno kandidata za kupnju POS-ovih stanova, naglašava Vasilić napominjući i kako će po dovršetku tog, uslijediti i postupak bankovnog određivanja kreditne sposobnosti svakog od »natjecatelja«. 


   Krčki nam je gradonačelnik rekao i kako površina gradske parcele na kojoj bi se u skorijoj budućnosti trebala izgraditi POS-ova zgrada obuhvaća oko 4 tisuće »kvadrata«. 


   – U suradnji s APN-om definirani su i utvrđeni svi lokacijski uvjeti vezani uz to zemljište, tako da sad polako krećemo u zakonom propisanu proceduru koja, nakon usvajanja Odluke o uvjetima i mjerilima za kupnju POS-ovih stanova, predviđa provedbu javnog natječaja te formiranje socijalne liste prioriteta, a potom i izrada projektne dokumentacije i ishođenje dozvola potrebnih za začetak izgradnje.


Nadam se da će, nakon što je pred više od desetljeća u Krku uspješno izgrađeno i prodano 16 stanova po tom programu, izgradnja novog POS-ovog kompleksa krenuti već 2016. godine, zaključio je Vasilić ističući kako će veličina ondje planirane višestambene građevine ovisiti o interesu kupaca koji će se »iskristalizirati« u postupcima koji su sad pokrenuti.   

Useljenje 2017.


Gradonačelnik koji se nada da bi taj projekt mogao biti zgotovljen a stanovi useljeni tijekom 2017. godine prenio nam je i kako je tijekom inicijalnog, neobvezujućeg anketiranja građana o tom pitanju (provedenog tijekom listipada i studenog prošle godine op.a.) interes za ovim modalitetom rješavanja stambenog pitanja načelno iskazalo čak 70-ak krčkih obitelji.



 Projekt društveno poticane stanogradnje, uz Krk u kojemu je 2003. izgrađeno 16 (tada još) »čačićevih stanova«, ostvaren je i na području Omišlja kao i Vrbnika gdje je podignuto najveće takvo zdanje na Boduliji, kompleks sa čak 27 stanova. Na pokretanju takvog modela izgradnje već se neko vrijeme radi i na području Punta, a prvi se, zasad još uvijek tek prostornoplanski koraci čine i na području Općine Baška.



Ineteres nedvojbeno postoji a novi, oni ponešto »ozbiljniji« postupci koji su pred nama, zapravo će nam pokazati realniju sliku o stvarnom broju potencijalnih kupaca o kojemu će, završava Vasilić, ovisiti i stvarni gabariti budućeg zdanja koje će niknuti na samom ulazu u grad.