Prosvjed

Mještani Martinšćice blokirali promet: Ne žele kontejnere za smeće tik uz more

Bojan Purić

Prosvjednici su onemogućili promet cestom kod kontejnera / Snimio Bojan PURIĆ

Prosvjednici su onemogućili promet cestom kod kontejnera / Snimio Bojan PURIĆ

Mještani su se pobunili protiv lokacije na koju je postavljen kontejner za smeće, na cesti koja vodi uz kupališta. Na koncu je kontejner otpremljen samo pet i pol sati nakon postavljanja



MARTINŠĆICA Prosvjed s višesatnom blokadom prometa i, barem zasad, raspletom koji su tražili prosvjednici, dogodio se u Martinšćici, na cesti koja vodi uz samu obalu i ovdašnja kupališta.


Približno ispred kućnog broja 71, tijekom prve polovice lipnja radnim su strojem napravljene preinake na stijenama na nekoliko koraka od obale, s ciljem popravka zimus jakim jugom oštećenog potpornog zida ceste i za pripremu podloge za kontejner za smeće iz seta novih poluukopanih spremnika, kakve već mjesecima na cresko-lošinjskom otočju postavlja zajedničko komunalno poduzeće.


Skupina mještana se pobunila protiv ovakve lokacije, za koju u Gradu Cresu tvrde da je koordinirana na relaciji Grad – komunalno poduzeće – Mjesni odbor, obavijestili su Državni inspektorat i medije, a nakon što je dopremljen kontejner i spušten u napravljenu betonsku rupu, uzeli su dio ograde koja je dijelila ovo gradilište od ceste i okrenuli je tako da je bio onemogućen promet cestom, a na ogradu su zalijepili poruke svojeg nezadovoljstva.




Jedan od prosvjednika, Dragan Saganić, smatra da je previše stijena oštećeno na pomorskom dobru, dva do dva i pol metra dalje od onoga što je bilo dovoljno za obavljanje ovih radova.


Također, prosvjednici su se pobunili zbog vizualnog dojma koji kontejner ostavlja uz cestu koja je ujedno i pješačka staza, smrada koji se iz kontejnera širi, a kazali su da imaju i primjedbe turista.


Između predstavnika Grada – dogradonačelnika Marina Gregorovića i stručnog suradnika za komunalne poslove Ismeta Krupića – i skupine prosvjednika razvila se oštra rasprava, pri čemu su prosvjednici zamjerali nereagiranje Grada na peticiju koju su potpisivali i pozive koje su upućivali u protekla dva tjedna.


Gregorović je odgovarao da je lokacija određena dogovorom s članovima Vijeća Mjesnog odbora, ali i tako da kontejneri budu dovoljno blizu korisnicima, a pritom ne budu ukopani na terenu koji je u nečijem privatnom vlasništvu.


Rasprava, a potom i prosvjed, završili su nakon što je na dogradonačelnikov nalog pozvan kamion s dizalicom kojim je kontejner otpremljen, a poslije je Gregorović kazao da će predložiti da se na ovom proširenju, dosad korištenom za parkiranje automobila, postave klupa i vaze s cvijećem. U MUP-u kažu da će u daljnjem postupanju utvrditi eventualnu odgovornost zbog nenajavljenog mirnog prosvjeda.