Jeftiniji prijevoz

MOŽE I POVOLJNIJE Vikend – popusti nisu doveli više putnika u Valbisku, otočani traže ENC

Darko Pajić

Nije fer da mi koji stalno putujemo na otoke plaćamo istu cijenu kao i bilo koji turist koji će doći ovdje jednom godišnje. Učestala putovanja zaslužuju i trajni popust, a to bi putem ENC-a bilo sasvim jednostavno provesti, smatra Luka Brkljačić



VALBISKA Iako je od jučer krenulo vikend-pojeftinjenje cijena karata za 20 posto na državnim trajektnim linijama Jadrolinije i Rapske plovidbe, značajnije gužve ili primjetno većeg broja putnika nije bilo na trajektnim pristaništima. Tako i na najvažnijoj trajektnoj luci sjevernog Jadrana, u Valbiski na otoku Krku, gdje je naša novinarska ekipa netom prije ukrcaja na liniju Valbiska – Merag porazgovarala s pojedinim putnicima i prodavačima karata.


Svega 15-ak automobila ukrcalo se na trajekt, a tome je uzrok i loše vrijeme, južina i kiša, zbog čega i nije bilo većeg prometa s otoka Krka prema Cresu. Od pristiglih putnika većina su otočani, koji ionako uživaju standardne olakšice pa se na njih vikend tarifa ne odnosi. To ipak ne znači da smanjenje cijena nije dočekano s odobravanjem, jer svaka ušteda dobro dođe, pa makar bila i privremena. Jeftinija tarifa uvodi se u razdoblju od 19. siječnja do 18. ožujka, i to samo u dane vikenda, odnosno petkom, subotom i nedjeljom. Cilj je u predstojeća dva mjeseca testirati hoće li manje cijene stimulirati povećanje prometa barem do one razine koja bi omogućila da ne bude bitno manjeg utrška od prodaje karata.


Moglo bi biti i bolje 


Osim što većina sugovornika pozdravlja pojeftinjenje, mnogi imaju i konkretne prijedloge dodatnih poboljšanja, pogotovo za učestale korisnike, koji su redovni na trajektima Jadrolinije. Upravo takav slučaj je s Lukom Brkljačićem, koji ističe kako i izvan sezone često putuje na otoke.




– Dobro je pojeftinjenje, ali bi moglo biti i bolje. Mi smo lovci i jako često putujemo na ovoj liniji. Bilo bi dobro ukoliko bi se uveo sustav plaćanja sličan elektronskoj naplati cestarine (ENC) na autocestama, kao i da se na taj način popust omogući tijekom cijele godine. Mislim da nije fer da mi koji stalno idemo preko i putujemo na otoke plaćamo istu cijenu kao i bilo koji turist koji će doći ovdje jednom godišnje. Učestala putovanja zaslužuju i trajni popust, a to bi putem ENC-a bilo sasvim jednostavno provesti. Ova akcija također nije loša, ali nije dovoljno da bude samo vikendom i samo na dva mjeseca. Inače sam zadovoljan brojem linija i kvalitetom prijevoza – kazao je Brkljačić netom prije ukrcaja na trajekt.


Za razliku do domaćih putnika, stranci su daleko slabije informirani o popustima. Turisti su rijetki u ovo doba godine, ali ih ipak ima. Na putu do Malog Lošinja u luci Valbiska na trajekt je čekao i par iz Njemačke, kojem je Jadran jednako lijep i zimi.


– Ne, za popuste nismo čuli, ali ako su uvedeni, drago mi je da ih možemo iskoristiti. Svjež i čist zrak na Čikatu je razlog zbog kojeg dolazimo. Jadran nam je privlačan i sada, priroda je krasna, a gužve nema – kazala je Melanie, koja je na Lošinj krenula iz Frankfurta.


Dvomjesečna akcija 


Dvomjesečno pojeftinjenje odnosi se na sve korisnike javnog prijevoza koji plaćaju punu cijenu karte i to za sljedeće kategorije putnika i vozila: djeca od 3 do 12 godina, osobni automobili do 9 sjedala i do 5 metara dužine i/ili 2 metra visine, motocikli, mopedi, motocikli s prikolicom, tricikli, četverocikli i bicikli. Projekt je preporučilo resorno Ministarstvo mora i Agencija za pomorski linijski obalni promet, a nakon isteka dvomjesečnog roka analizirat će se podaci o prometu i prihodima u navedenom periodu, te je otvorena mogućnost, ukoliko se pilot-projekt pokaže učinkovitim, da se ova mjera produži u izvansenzonskom redu plovidbe. Na linijama sjevernog Jadrana Jadrolinija od jučer ima sljedeće cijene; putnička karta na linijama Valbiska – Merag i Brestova – Porozina košta 12 umjesto 15 kuna, dok cijena ukrcaja osobnog automobila na navedenim linijama košta 77 kuna umjesto prijašnjih 96 kuna. Na liniji Prizna – Žigljen cijena putničke karte smanjena je sa 14 na 11 kuna, a cijena za osobni automobil sa 80 na 64 kune. Cijena putničke karte na liniji Valbiska – Lopar umjesto dosadašnje 31 kune iznosi 25 kuna, dok cijena za osobni automobil košta 112 umjesto dosadašnjih 140 kuna. Pojeftinjenje je uvedeno i na liniji Stinica – Mišnjak, koju održava Rapska plovidba, te je u dane vikenda cijena putničke karte 12 kuna, a za osobni automobil 68 kuna.