Akcije

Lošinjska udruga “Idem i ja” sve je aktivnija

Bojan Purić

Foto: Bojan Purić

Foto: Bojan Purić



MALI LOŠINJ S nekoliko se dovršenih akcija u prvim prosinačkim danima svojim sugrađanima nanovo predstavila udruga Centar za zdravo odrastanje – Idem i ja.


Nastavljena je lanjska praksa pomaganja mačkama koje »divlje« žive u blizini hotela, restorana, trgovačkih centara i drugih mjesta na kojima nešto lakše mogu doći do (ostataka) hrane. Izrađene su kućice od stiropora, mrežica, ljepila za pločice i boja, te potom postavljene na raznim mjestima u Malom Lošinju, pa i drugim otočnim mjestima. Radionicu izrade kućica koje bi trebale pomoći mačkama da lakše izdrže hladno i kišovito vrijeme, vodio je Anđelo Delač, a sudjelovalo je približno tridesetoro djece, koja su ih izrađivala i oslikavala u prostoru udruge u Ulici lošinjskih brodograditelja. Ovogodišnja je serija kućica upadljivijeg izgleda, za razliku od lanjskih, pa je želja izrađivača time upozoriti na ovu problematiku. Novac potreban za materijal za kućice udruga je dobila od Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.


Između ostalog, i iz ove akcije proizašle su nagrade dodijeljene u udruzi povodom Međunarodnog dana volontera. Svojim ovogodišnjim najboljim volonterima udruga je proglasila Enu Oruč u kategoriji djece, a Anđela Delača u kategoriji odraslih. S ukupno 1.489 radnih sati, udruga je ove godine evidentirala rad 48 volontera.




Ispred ulaza u knjižnicu Srednje škole Ambroza Haračića, na bočnoj strani zgrade koja gleda na gradsku jezgru, u tehnici mozaika uređena je klupa sa zidićem, namijenjena druženju učenika. Ovakve se mozaik-klupe već mogu vidjeti na nekoliko mjesta na Lošinju, a osim svoje glavne svrhe, često su i meta objektiva fotoaparata.


Nastavljen je i običaj priređivanja simuliranih sjednica Gradskog vijeća, s tim da su u ulozi vijećnika mladi, za ovu priliku podijeljeni u jednokratno izmišljene političke stranke i s različitim programima o kojima raspravljaju na sjednici. Tzv. planska igra i ove je godine održana na mjestu održavanja sjednica »pravog« Gradskog vijeća, u sjedištu Lošinjskog muzeja, uz sudjelovanje »pravih« vijećnika i predstavnika gradske vlasti.