Uređenje Trga sv. Ivana

Ljepši ulaz u “srce” Vrbnika do početka turističke sezone

Mladen Trinajstić

Trg svetog Ivana nalazi se na samom ulazu u povijesno središte Vrbnika / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Trg svetog Ivana nalazi se na samom ulazu u povijesno središte Vrbnika / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Plan vrijedan oko 1,4 milijuna kuna, osim uređenja i opločenja pješačkih površina, dijelom zahvaća i kontaktne površine namijenjene kolnom prometu, kaže načelnik Dragan Zahija



VRBNIK Potpisivanjem 300.000 kuna »teškog« ugovora o sufinanciranju radova na uređenju Trga sv. Ivana koji je, s ministricom regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Gabrijelom Žalac, u Zagrebu nedavno supotpisao načelnik Općine Vrbnik, Dragan Zahija, zatvorena je financijska konstrukcija projekta kojim bi već do ovog ljeta spomenuti vrbnički javni prostor trebao dobiti novo, ljepše i urednije obličje, ali i široj javnosti neke vrlo zanimljive sadržaje. Nastavkom uređenja tog javnog prostora koji je u prethodnim godinama bio tek načet manjim zahvatima njegovog ambijentalnog oplemenjenja, spomenuti bi se trg, smješten na samom ulazu u staru mjesnu jezgru, trebao iz dosad dijelom parkirališne površine pretvoriti u zonu namijenjenu isključivo pješacima.


Ekološka osviještenost


– Plan je sveukupno vrijedan oko 1,4 milijuna kuna, osim uređenja i opločenja pješačkih površina, dijelom zahvaća i kontaktne površine koje bi i nadalje trebale biti namijenjene kolnom prometu, prenio nam je najavljujući skorašnju investiciju općinski načelnik na zaboravivši napomenuti i da se jedan od važnijih noviteta s kojima će budući Trg sv. Ivana pridonositi ljepoti i sadržajnosti Vrbnika, ogleda i u izgradnji, odnosno postavi punionice za električne bicikle.


Punionica e-bicikala bit će izgrađena pored već postojeće punionice e-automobila u Vrbniku / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ


Punionica e-bicikala bit će izgrađena pored već postojeće punionice e-automobila u Vrbniku / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ





Riječ je jednoj od osam takvih postaja koje će, svaka s po deset pilonskih punioničkih mjesta, već do početka ove turističke sezone biti izgrađene i stavljene u funkciju u svim lokalnim središtima otoka Krka, zajedno s uvođenjem sveotočnog sustava bike-sharinga. Planirana punionica i prakirališna postaja javnih, odnosno elektrobicikala koje će biti moguće iznajmljivati diljem otoka Krka, mjesto bi trebala naći tik uz ondje već postojeću punionicu elektroautomobila čime će, ocjenjuju Vrbenčani, to popularno krčko turističko, odnosno izletničko, pa i vinarsko središte nastaviti dokazivati energetsko-ekološku osviještenost svojih žitelja.


Novi i izgled i sadržaj


– Trg je trenutačno u najvećem dijelu »okupiran« parkiralištem te kioscima za prodaju voća, brze hrane i tiska čime to područje, smješteno u zoni kojom se kreću baš svi koji posjećuju povijesnu jezgru Vrbnika, ostavljaju poprilično loš i pomalo neuredan dojam, ocijenio je vrbnički načelnik uvjeren da će skorom realizacijom ovoga, sad i formalno ugovorenog te novčano »zaokruženog« projekta budući trg svojim izgledom i sadržajima uljepšati vizuru, ali i obogaćivati ponudu Vrbnika.


Ukupna procijenjena vrijednost ulaganja u Trg svetog Ivana je 1,4 milijuna kuna (s PDV-om) od kojih je pola milijuna osigurano kroz »vanjske« potpore. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u tom će projektu, kroz Ugovor o sufinanciranju koji su u Zagrebu pred koji dan potpisali ministrica Žalac i načelnik Zahija, sudjelovati sa svojih 300.000 kuna, dok je Ministarstvo turizma dodatnih 125.000 kuna osiguralo za izgradnju i opremanje punionice e-bicikala. Uz sve to, od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vrbenčani su dobili i dodatnih 75.000 kuna namijenjenih nabavci e-bicikala koji će se ondje odskora moći unajmljivati.


Dragan Zahija i Gabrijela Žalac prigodom potpisivanja ugovora u Zagrebu


Dragan Zahija i Gabrijela Žalac prigodom potpisivanja ugovora u Zagrebu