Svečanost

Koncert klape Cambi u Baški za proslavu turizma

Mladen Trinajstić



BAŠKA – Svjetska turistička organizacija (WTO) svake godine obilježava Svjetski dan turizma, i to kroz prigodne manifestacije koje se održavaju u cijelom svijetu, a sve kako bi se unutar međunarodne zajednice ojačala svijest o turizmu i njegovom gospodarskom, sociološkom, kulturnom i političkom značaju. U Baški ćemo taj dan obilježiti uz koncert najnagrađivanije hrvatske klape, klape Cambi – rekla nam je Ivana Kovačić, direktorica Turističkog ureda TZ-a Općine Baška.


Kovačić je najavila i da će, uz slobodan ulaz, koncertni nastup klape koja je peterostruka osvajačica Omiškog festivala te nositeljica čak 10 Porina biti upriličen ovog petka, na Staroj rivi u luci Baška, s početkom od 20 sati.


A da Bašćani i ove godine uistinu imaju razloga slaviti »svoj« turizam, prva operativka bašćanskog TZ-a ocijenila je podastrijevši nam podatke slijedom kojih se iščitava da je u prvih osam ovogodišnjih mjeseci ta popularna i posjećena turistička destinacija ostvarila i više no dobre rezultate.




– Prema sustavu eVisitor, kojim evidentiramo i pratimo promet prijavljenih turista, u razdoblju 1. siječnja do 31. kolovoza u nas je ukupno ostvareno 151.654 dolazaka te 847.867 noćenja. U usporedbi s istim razdobljem prošle godine, broj dolazaka je za 1 posto veći, dok je broj noćenja tek 1 posto manji – ističe direktorica TU TZO-a Baška.


– S obzirom na kišoviti svibanj i kolebanja koja su diljem naše obale bilježena u dijelu tursitičke špice, ovim smo rezultatima i više no zadovoljni, tim više što su spomenute brojke gotovo na razini onih iz prošle godine koja je bila rekordna. Tad je, naime, prvi put u dugoj i bogatoj povijesti bašćanskog turizma ukupan broj noćenja u završnici godine premašio magičnu granicu milijuntog noćenja – završila je naša sugovornica, uvjerena da će se i finalni skor turističke 2019. kretati »oko te brojke«.