Gradsko vijeće Cresa

Iznajmljivačima paušalni porez na Cresu ostaje najviše 300 kuna

Bojan Purić

Creskim iznajmljivačima neće biti promjene paušala / Snimio Sergej DRECHSLER

Creskim iznajmljivačima neće biti promjene paušala / Snimio Sergej DRECHSLER

Odlukom Gradskog vijeća, osim u Cresu, paušal će biti visine 300 kuna još u Martinšćici, Valunu i Zaglavu. Iznos od 210 kuna obuhvaća Beli, Miholašćicu, Porozinu i Stivan, a u svim ostalim naseljima iznos je 150 kuna



CRES Iako je, očekivano, jednoglasno usvojena odluka da paušalni porez po turističkom krevetu na području Cresa ostane u visini od 300 kuna – pa i manje, za manja otočna naselja – rasprava na sjednici Gradskog vijeća Cresa nije izostala, a najdalje je otišao SDP-ov vijećnik Dragan Medarić, kazavši da je posljedica nerada Ministarstva turizma RH na čelu s Garijem Cappellijem to što su jedinice lokalne samouprave morale proći kroz proceduru donošenja ovakvih odluka.


Sve jedinice lokalne samouprave koje do kraja siječnja kroz svoja predstavnička tijela ne usvoje odluku o paušalu, potpast će pod s državne razine određenih 750 kuna, što bi bilo veliko povećanje u odnosu na dosadašnje namete iznajmljivačima privatnog smještaja.


Stjepan Vodenac, nestranački vijećnik s liste HDZ-HRAST, kazao je da je ovo pitanje ispolitizirala Unija Kvarnera (UK) preko Udruge iznajmljivača, koja je početkom mjeseca održala javnu tribinu na temu turističkog paušala. Vodenac je mišljenja da iznajmljivači ne znaju u što se taj novac ulaže i da žele biti uključeni u odlučivanje o tome.




Marčelo Damijanjević s vlastite neovisne liste konstatirao je da nije dobro politizirati udruge jer to obično ispadne na štetu njih samih. Sanja Tomić iz HDZ-a pozvala je mještane Cresa da iznesu svoje mišljenje, a Oliver Filipas (UK) odgovorio je da je nastupao u ime Udruga iznajmljivača čiji je predsjednik. Lino Sinčić s Damijanjevićeve liste kazao je da je ovaj paušal najniži oblik oporezivanja rada.


Odlukom Gradskog vijeća, osim u Cresu, paušal će biti visine 300 kuna još u Martinšćici, Valunu i Zaglavu. Iznos od 210 kuna obuhvaća Beli, Miholašćicu, Porozinu i Stivan, a u svim ostalim naseljima iznos je 150 kuna.