Godišnje rezime

Iza Lošinja je rekordna turistička godina

Bojan Purić

Ostvareno je dva posto više turističkih noćenja i tri posto više turističkih dolazaka u odnosu na 2017. godinu. Konačni saldo ostvarenih noćenja u 2018. godini je 2.372.329, a dolazaka 317.328



MALI LOŠINJ Zadovoljstvo u Turističkoj zajednici Grada Malog Lošinja nakon crte podvučene pod brojke turističkog prometa u netom završenoj godini. Ostvareno je dva posto više turističkih noćenja i tri posto više turističkih dolazaka u odnosu na 2017. godinu. Konačni saldo ostvarenih noćenja je 2.372.329, a dolazaka 317.328. Inozemni su turisti zbirno imali 86,3 posto noćenja, a turisti iz Hrvatske 13,7 posto.


Među gostima stranih državljanstva, kao i obično, najviše je bilo redom slovenskih, njemačkih, talijanskih i austrijskih državljana, ali su važniji porasti ostvareni i na turističkim tržištima Francuske i Švedske.


Kampovi pa hoteli 


Prema vrsti smještaja, najviše je noćenja bilo u kampovima i to 35 posto, zatim u hotelima (20,1 posto), te u privatnim apartmanima (18,5 posto). Zanimljiv je podatak da je broj noćenja u kampovima u odnosu na 2017. godinu skočio za čak 92 posto. Prema dobnim skupinama, najzastupljeniji su turisti u rasponu dobi od 45 do 54 godine. Na razini Turističke zajednice Kvarnera, lošinjska noćenja čine 12,5 posto. Da brojke budu ovakve, važnu je ulogu odigrao svibanj, koji je brojnošću turista kompenzirao za nijansu slabiji kolovoz, a i u posljednjim danima godine Lošinj je privukao brojne turiste pa je na kraju prosinca lošinjska riva nudila sliku kakvu obično ima u srcu turističke sezone, s tek nešto toplije odjevenim turistima.




Kao novi proizvod, zasnovan na starim lošinjskim djelatnostima i običajima, lani pokrenute »pomorske večeri« održavat će se i u novoj godini, s tim da će njihova kulisa biti bogatija za obnovljeni brod tipa loger, »Nerezinac«, koji će biti privezan uz Rivu lošinjskih kapetana, ispred zgrade Muzeja Apoksiomena, a služit će kao centar za posjetitelje, uvid u bogatu pomorsku baštinu Lošinja. Ovaj brod izgrađen je potkraj XIX. stoljeća i jedini je očuvan primjerak lošinjskog logera.


Veće novosti očekuju se i u biciklističkom segmentu turizma, kako bi se idućih godina otklonili prvenstveno prometni problemi koji nastaju na otočnim cestama uslijed miješanja prometa motornih vozila i bicikala.


Master plan 


– Nakon izvrsne turističke godine, nastavljamo provoditi Master plan razvoja bike turizma otoka Lošinja s ciljem razvijanja cikloturizma te stvaranja Bike friendly destinacije. Također, zajedno s Cresom krećemo u izradu Masterplana razvoja turizma, što je i prvi slučaj da se dvije destinacije upuštaju u zajedničku izradu i provedbu važnog strateškog dokumenta. Osim bogate gastronomske ponude u sklopu festivala Fešta lošinjske kuhinje, festivala Aromaterapije te festivala Lošinjskim jedrima oko svijeta, gastronomska ponuda Lošinja prikazat će se i kroz gastroradionice, odnosno projekta »KEYQ+: Kultura i turizam kao ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske«. Na taj način razvijamo jedinstveni turistički proizvod baziran na zajedničkoj kulturi i kulinarskoj baštini koja povezuje ove dvije regije – naglasio je Dalibor Cvitković, direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja.