Dva gradilišta

Intenzivni radovi u središtu Senja, radi se u luci i pred Pavlinskim trgom

Dorotea Prpić

U senjskoj luci počela je prva faza izvanrednog održavanja koja obuhvaća radove kod dizalice te uređenje dijela rive u središtu grada, a odmah preko puta uređuje se predprostor Pavlinskog trga, gdje će se zamijeniti  podzemne instalacije i  urediti parter



SENJ U senjskoj luci počeli su radovi izvanrednog održavanja. Radi se o prvoj fazi uređenja, a to je tek dio ukupnog projekta izvanrednog održavanja senjske luke koji je izradila Lučka uprava Senj. Ova faza obuhvaća radove na lokaciji istezališta plovila kod lučke dizalice, te uređenja dijela rive u samom središtu grada. Projektom izvanrednog održavanja osigurat će se mehanička otpornost i stabilnost obalnih zidova i njihovo vraćanje u prvotnu funkciju, s tim da se u ovoj prvoj fazi održavanja najprije saniraju najugroženiji dijelovi luke.


– Izvanredno održavanje senjske luke potrebno je zbog dugogodišnjeg utjecaja jakog vjetra i valova, morskih struja, vrtloženja i »štiga«, posebno u zimskom periodu, zbog čega je došlo do oštećenja dijelova obalnog zida, obloga i šetnog dijela pa praktično cijela luka, odnosno obalni zidovi, više nisu sigurni i nemaju više svoju funkciju.


Postupna sanacija


Cilj je postupna sanacija cijele luke na način da se obalni zidovi privedu svrsi za koju su izgrađeni, te da se zaštiti lučki akvatorij od utjecaja visokih valova i osiguraju sigurna privezna mjesta za 250 plovila, kao i privez turističkih plovila – kaže ravnatelj Lučke uprave Senj, dipl. ing. Predrag Dešić i dodaje da su dosadašnje sanacije oštećenja i održavanje luke rađeni mješovitim materijalima, kamenom i betonom, što je nakon protoka vremena rezultiralo ugrožavanjem temeljnih zahtjeva luke. Radove izvanrednog održavanja, vrijedne oko 3,175 milijuna kuna, s 3,1 milijun kuna financira Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, a Lučka uprava ostatak, uključujući i nadzor. Planirano je da radovi budu dovršeni do konca godine.


Jednoobrazne terase




Preko puta ovih radova u luci, u središtu Senja traje i uređenje predprostora Pavlinskog trga, na potezu od Volte do hotela Libra, a radovi se odnose na izmjenu podzemnih instalacija, uređenje pješačke površine s ugostiteljskim terasama koje će ubuduće biti jednoobrazne. Hodne plohe obložit će se kamenim elementima za opločenje složenim u strukturu koja stvara dojam homogene plohe, u planu je i uređenje parkinga za motore i bicikle, a postavit će se i maketa grada.


Vanjske ugostiteljske terase, pješačke površine i prometnica planiraju se odijeliti pojasevima niskog zelenila, a prostor će biti osvijetljen rasvjetnim stupovima postavljenim u zelenilu između prometnice i pješačke površine. Na novouređeni predprostor Pavlinskog trga izmjestit će se i spomenik Tri mornara koji se danas nalazi na početku Trga i bit će postavljen na posebnom »otoku«. Ukupan iznos uređenja predprostora Pavlinskog trga je oko 6 milijuna kuna i Grad Senj ga financira vlastitim sredstvima, a rok izvođenja radova je šest mjeseci.


Radi ovih radova u luci i na predprostoru Pavlinskog trga obalni dio središta grada danas je veliko gradilište, ali do proljeća ovaj bi prostor trebao poprimiti nov, ljepši izgled, ugodniji za građane i posjetitelje.