Erasmus

Građani Europe: Krčki srednjoškolci na praksi na Malti, u Irskoj i Italiji

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

U iduće dvije nastavne godine 33 učenika imat će priliku odraditi praksu u La Valletti, Dublinu i Bologni. Na put će krenuti hotelijersko-turistički tehničari, konobari i kuhari te automehaničari



KRK Nastavljajući svoju već uhodanu praksu korištenja raspoloživog EU-novca za razvoj i unapređivanje strukovnog obrazovanja otočnih srednjoškolaca, krčka Srednja škola »Hrvatski kralj Zvonimir« razradila je i formalno finalizirala plan sudjelovanja svojih polaznika u odobrenom joj participiranju u projektima mobilnosti učenika i nastavnog osoblja »Erasmus+« kojim se omogućava, potiče i razvija mobilnost u svrhu obavljanja stručne prakse u inozemstvu.


Protekle nastavne godine prva takva »mobilna skupina« krčkih srednjoškolaca i srednjoškolki imala je priliku širiti svoja kuharska, konobarska te hotelijerska znanja (i vještine) obavljajući praktični dio nastave u Lisabonu, a novim je programima omogućen skorašnji odlazak još triju krčkih učeničkih »ekspedicija« na višetjedna obavljanja prakse u inozemstvu. 


– Ponosni smo na odobren nam nastavak sudjelovanja u tom europskom programu u sklopu kojeg će, tijekom naredne dvije nastavne godine, čak 33 naša učenika imati priliku odrađivati praksu na Malti, u Irskoj i u Bologni, rekle su ravnateljica prof. Đurđica Cvitkušić i prof. Ana Pasarić, koordinatorice spomenutih programa.




Desetero naših učenika među kojima šest na provedenom natječaju već odabranih hotelijersko-turističkih tehničara te po dvoje njihovih kolega konobara i kuhara (s dva nastavnika u pratnji) u listopadu i studenom na Malti će tri tjedna imati priliku upoznavati se s načinom rada i organizacijom visokokategoriziranih hotela s cjelogodišnjim poslovanjem te učiti tehnike pripreme i profesionalne standarde prezentacije hrane i pića kao i usluživanja gostiju, ističe Pasarić. Prije odlaska u La Vallettu sudionici programa pohađat će višetjedni intenzivan on-line program usavršavanja engleskog jezika.



Prema podacima Agencije za mobilnost, krčka je srednja škola četvrta u Hrvatskoj po uspješnosti korištenja sredstava EU-a. Vrtoglavih 146 tisuća eura koje smo dosad iskoristili za programe mobilnosti svjedoči o našoj organiziranosti i prednosti u nastojanju unapređenja obrazovnih procesa koje provodimo, napominje Cvitkušić ističući da priliku za širenje stručnih znanja i kompetencija ima i nastavnom osoblje škole. Tako su profesori sudjelovali u programima stručnog usavršavanja u Grčkoj i Italiji. Četiri već isplanirane učeničke inozemne prakse za sljedeće dvije godine »teške« su 78,1 tisuća eura. Tim sredstvima pokrivaju se baš svi troškovi putovanja, boravka i prehrane učenika, kao i troškovi njihove pratnje.



– Osim u dijelu stručnih znanja, tako ćemo moći »izmjeriti« i njihov napredak u služenju tim jezikom što je također važan dio programa mobilnosti u kojima već neko vrijeme sudjelujemo, kao jedina srednjoškolska ustanova s područja PGŽ-a, dodaje ravnateljica.


Druga deseteročlana skupina koju će iznova činiti šest »hotelijera« te po dvoje kuhara i konobara u travnju 2018. stručnu će praksu 16 dana obavljati u Dublinu, a potom, u novom sastavu, u ožujku i travnju 2019. godine i u Bologni. Priliku za usavršavanje svojih automehaničarskih znanja i vještina u studenom 2018. dobit će i tri polaznika spomenutog strukovnog programa.


Oni će, tijekom 16-dnevnog boravka u Italiji imati priliku praktičan dio nastave raditi u nekim od najrenomiranijih servisnih centara gdje će poseban naglasak biti na upoznavanju s najnovijim tehnologijama automobliske kompjuterizacije i automatizacije, naglašava Cvitkušić. Trojici mladih bodulskih automehaničara bit će omogućen i posjet Ferrarijevoj tvornici.