Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1
Sutra: 6° 6° 1
14. prosinca 2019.
Ispis članka: Festival čipke na Pagu: 'Izvadite i pokažite svoju dotu iz ormara' - Novi List

NoviList.hr

Festival čipke na Pagu: 'Izvadite i pokažite svoju dotu iz ormara'

Tradicionalna manifestacija

24. lipanj 2019 10:14

Napisao: P. N.

U tri dana posjetitelji su mogli uživati u radionicama, izložbama, koncertima, klapskoj pjesmi te modnoj reviji »Nosiva tradicija« kojom je autorica Rosana Fabijanić pokazala da paška čipka može biti u trendu

Paška čipka može se nositi u različitim odjevnim kombinacijama

PAG Završen je 10. Međunarodni festival čipke u Pagu. Na Festivalu je sudjelovalo više od 50 sudionika iz Njemačke, Bugarske, Crne Gore, Mađarske, Češke, Slovenije i Hrvatske kojima su gradonačelnik Paga Ante Fabijanić, direktorica Turističke zajednice grada Paga Vesna Karavanić i predsjednica Društva paških čipkarica »Frane Budak« Neda Oros uručili prigodne poklone i zahvalnice.

Međunarodni festival čipke u Pagu

U Kneževom dvoru u Pagu održana je radionica Idrijske čipke na kojoj je pet čipkarica, od ukupno 40 čipkarica iz Idrije, pokazalo umijeće šivanja Idrijske čipke, dok je na Trgu Petra Krešimira IV. održan koncert Gradske glazbe Pag.

Radionica paške čipke, Međunarodni festival čipke

Gradonačelnik Ante Fabijanić, njegov zamjenik Davorin Fabijanić i predsjednik Gradskog vijeća Domagoj Vičević organizirali su prijem za gradonačelnika Lepoglave Marijana Skvarića i gradonačelnika slovačkog Slavkova Michaela Boudnyja.

U tri dana bogatog i zanimljivog programa Festivala posjetitelji su mogli uživati u radionicama, izložbama, koncertima, klapskoj pjesmi te modnoj reviji »Nosiva tradicija«.

Međunarodni festival čipke u Pagu

Autorica modne revije Rosana Fabijanić inspiraciju za reviju pronašla je u škrinjama, komoima i paškim ormarunima u kojima je pravo skriveno modno blago – odjevni predmeti paških nana i pranana koje su ih brižno čuvale, spremale i ostavile u dotu svojim nasljednicama.

Međunarodni festival čipke u Pagu

Autorica se odavno bavila mišlju na koji način prezentirati Paškinjama njihovu vlastitu dotu kao nešto čemu nije mjesto samo u zatvorenim ormarima i škrinjama, a u međuvremenu je na ulicama grada Paga viđala tek rijetke prizore mladih žena koje ležerno nose dio paške nošnje, pašku košuju i sl.

- Sve su jači trendovi nošenja odjeće ukrašene tradicionalnim detaljima i šteta je ne iskoristiti taj trenutak kako bi jednostavno i bez traženja posebnog razloga i posebne prigode napokon otvorili svoje ormare, izvadili nošnju i izabrali potpuno nosive njene dijelove. Sve se to može idealno posložiti s trapericama, suknjama, haljinama, hlačama, uz tenisice, japanke, salonke i sa svim ostalim detaljima uz malo truda i mašte, istaknula je Rosana Fabijanić.

Međunarodni festival čipke u Pagu

Na reviji je prikazan samo dijelić ideja kojima se željelo približiti odjeću predaka koja se čuva skrivena čak i od vlastitih očiju, a autorica se nada da će projekt potaknuti i ostale da slobodno odjenu tradiciju i nose je kao modni dodatak.

Međunarodni festival čipke u Pagu

- Pozivamo da na ovaj način nošenjem nosive tradicije učinimo ulice našega grada prepoznatljivima, toplijima i ispunjenijima osjećajima i uspomenama na one koji su u tu odjeću utkali svoj ponos i ljubav, očekujući od svoje djece da ih s istom ljubavlju nose. Zato izvadite svoju dotu iz ormara i pokažite da se imate čime pohvaliti i razlikovati od drugih. Paške ulice kao modna pista, zašto ne? – poručili su organizatori revije.

Međunarodni festival čipke u Pagu