Bogovići

Domaći govor Dubašljana sačuvan za buduće naraštaje

Mladen Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Foto M. Trinajstić

U Kući dubašljanske baštine u Bogovićima otvorena zanimljiva i poučna izložba »Dubašljani govore po domaću«



MALINSKA – U Kući dubašljanske baštine u Bogovićima otvorena je i javnosti predstavljena zanimljiva izložba »Dubašljani govore po domaću«. Neobičan i hvale vrijedan projekt posvećen očuvanju i vrednovanju lokalnog narječja žitelja dubašljanskoga kraja rezultat je organizacijske suradnje predstavnika malinskarske lokalne uprave, OŠ Malinska-Dubašnica i članova Udruge »Termen«. Etnologinja i muzealka Dunja Majnarić-Radošević, ujedno i autorica spomenute izložbe, pratećeg joj kataloga i fotografija, u uvodnom je dijelu svog prigodnog obraćanju okupljenima ustvrdila da je predstavljena izložba realizirana u relativno kratkom vremenu, ali i uz poprilično dugo razdoblje pripreme.


Ističući da je jezik živ i da se mijenja, napomenula je i da ju je na bilježenje i predstavljanje izvornog govora Dubašljana, uz ostalo i kroz tonsko snimanje, ali i transkripciju izrečenoga od njenih sugovornika (a na čemu se zapravo i temelji taj projekt) potaknulo zadovoljstvo slušanja govornika dubašljanskog domaćega govora, i to kako njegovih varijanti sačuvanih kod iseljenika nastanjenih u SAD-u, tako i onoga kakvim se danas u svom svakodnevnom govoru služe brojni žitelji tog dijela otoka Krka.


Doznali smo i da su u sklopu projekta čiji su rezultati predstavljeni u Bogovićima intervjuirane brojne starije osobe koje su sačuvale domaći govor. Tonsko snimanje, istaknula je Majnarić-Radošević, na Krku je predano odradio krčki fotograf Ivica Brusić Brujo, dok su govore iseljenih Dubašljana u New Yorku tonski dokumentirali supružnici Tonica i Ivan Tehomilić. Izložbu je u ovoj prilici otvorenom proglasio načelnik Općine Malinska-Dubašnica Robert Anton Kraljić koji nije propustio zahvaliti autorici izložbe, njenim suorganizatorima i svima koji su na bilo koji način pridonijeli plemenitim nastojanjima čuvanja i promoviranja dubašljanskoga govora. Okupljeni otočani u Kući dubašljanske baštine u Bogovićima tako su naposljetku dobili priliku razgledati panoe s transkriptima razgovora s govornicima narječja koje Dubašljani nastoje sačuvati i prenijeti budućim pokoljenjima, ali i poslušati, pa i pogledati audio i videosnimke tih »ćakula«. Starim domaćim napjevima svečanost otvorenja zanimljive izložbe oplemenili su dubašljanski kanturi i kanturice – Marija Cerović, Vera Butković i Ivan Šabalja. Izložba ostaje otvorena do 17. listopada, a može se razgledati radnim danom od 10 do 12 sati, a subotom u vremenu od 12 do 14 sati.