Uskoro i formalno

Cres je za “paušal” od 300 kuna, odluka ide na Gradsko vijeće

Bojan Purić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Creska Udruga iznajmljivača soba i apartmana zatražila je veće ulaganje u događaje zanimljive turistima, kao i komunalnu opremu i opremu creskih kupališta



CRES I Grad Cres će, prema svemu sudeći, za iznos paušalnog poreza za turističke krevete odabrati tristo kuna. Takav je prijedlog na savjetovanje s javnošću, koje će trajati do 17. siječnja, uputila gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Kristijanom Jurjakom, a nakon toga je procedura takva da prijedlog odluke ide na stolove članova Gradskog vijeća.


Kao što je poznato, s republičke je razine određeno da jedinice lokalne samouprave do kraja siječnja kroz svoja predstavnička tijela moraju donijeti odluke o iznosu paušala, u protivnom ih »kači« iznos od 750 kuna, što bi za iznajmljivače bila nepovoljna promjena. Dozvoljeno je određivanje iznosa u rasponu od 150 do 1.500 kuna.


Na ovu temu u subotu je javnu tribinu organizirala creska Udruga iznajmljivača soba i apartmana, nezadovoljna dotadašnjom dinamikom donošenja ove odluke. Ondje je ujedno zatraženo veće ulaganje u događaje zanimljive turistima, kao i komunalnu opremu i opremu creskih kupališta.




O važnosti ove teme za cresko stanovništvo govore podaci o 545 registriranih iznajmljivača smještaja. Apartmana je ukupno 1.254, soba 195, a kuća za odmor 19. Od ukupno 909.867 ostvarenih turističkih noćenja prošle godine na području Turističke zajednice Cresa, koja obuhvaća sjeverni i srednji dio otoka, približno 24 posto bilo je upravo u ovom obliku smještaja.


Bude li prijedlog od 300 kuna usvojen, a također i isti takav na Lošinju, cijelo će cresko-lošinjsko otočje imati ujednačen iznos paušala.