Iskorak

Centar u Belom – zaokružena priča o ugroženoj ptici

Walter Salković

Pred manje od godinu dana otvoreno je oporavilište i završena prva faza uređenja Centra za posjetitelje u privremeni izložbeni postav. U međuvremenu je stavljeno u funkciju hranilište te uređen kat za volontere, studente i znanstvenike, da bi jučer bio otvoren i stalni izložbeni postav



BELI Obnova ove školske zgrade je dužnost i dug prema našim starima, ali i prema novim generacijama, kako bismo udahnuli novi život nekadašnjoj školi i spasili je od propadanja. Ovdje će se ponovno educirati naša djeca i mladi, pa i oni stariji, a dolazit će nam i gosti jer ćemo ovim Centrom značajno obogatiti turističku ponudu otoka Cresa i udahnuti novi život ovom prostoru, rekao je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina prilikom otvaranja stalnog izložbenog postava Centra za posjetitelje i oporavilišta za bjeloglave supove Beli.


Pred nešto manje od godinu dana otvoreno je oporavilište i prezentirana prva faze uređenja Centra za posjetitelje s privremenim izložbenim postavom o creskim bjeloglavim supovima i biološkoj raznolikosti Primorsko-goranske županije. U međuvremenu je stavljeno u funkciju hranilište za bjeloglave supove na lokaciji Strganac, te uređen kat zgrade na kojem će biti smještajni i radni prostori za volontere, studente i znanstvenike.


Atraktivan postav


Najzanimljiviji je suvremeno opremljeni multimedijalni postav u prizemlju koji se sastoji od dva dijela. U prvom su predstavljeni bjeloglavi supovi, strogo zaštićena vrsta koja se u Hrvatskoj uspjela održati jedino na kvarnerskim otocima i to najvećim dijelom upravo na otoku Cresu. U drugom dijelu prikazana je povezanost tih karizmatičnih ptica i ostalih dijelova prirodne baštine otoka Cresa, te etnografska baština Tramuntane. Prikazani su i zanimljivi spletovi biljnih i životinjskih organizama, međusobno povezani hranidbenim lancima i mrežama te iznimna biljna biološka raznolikost otoka Cresa.




Projekt realizacije Centra za posjetitelje Beli sufinanciran je sredstvima Primorsko-goranske županije, Javne ustanove »Priroda«, Grada Cresa i Ministarstva turizma, kojima se na svečanosti otvaranja zahvalila dr. sc. Koraljka Vahtar-Jurković, županijska pročelnica za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša koja je ujedno podsjetila da je JU »Priroda« jedina u Hrvatskoj dobila dozvolu za držanje zaštićenih životinjskih vrsta.


Oporavak pet supova


– Ovo nikako nije bačen novac, ovo je ulaganje u našu Tramuntanu, u zaštitu bjeloglavih supova, u razvoj ovog kraja kao turističkog odredišta i mjesta gdje će dolaziti znanstvenici i stručnjaci iz cijeloga svijeta. Mislim da je to početak jedne lijepe priče, rekao je Kristijan Jurjako, gradonačelnik Cresa, te podsjetio da je u dva ljetna mjeseca prošle godine, bez ikakve reklame, privremeni postav Centra u Belom razgledalo više od 3.000 posjetitelja.


Program otvorenja vodila je mr. sc. Sonja Šišić, ravnateljica Javne ustanove »Priroda« koja upravlja Centrom u Belom, te je podsjetila da su u svega dvije godine zgrada škole i prateći objekti u potpunosti obnovljeni, a u novom oporavilištu se uspješno oporavilo pet bjeloglavih supova. Na pomoći u postavljanju izložbe Šišić je zahvalila prije svega mještanima Belog, potom Pomorskom i povijesnom muzeju Rijeke, kao i udrugama BIOM i Tramuntana te zagrebačkom Zoološkom vrtu.