Mali zvončarići

Mića zvončarska smotra u Munama: Složna mića zvona tjerala zle duhove i prizivala proljeće

Marina Kirigin

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



Mune su danas bile centar »zvončarskega sveta«, mjesto na kojem je potvrđeno da tradicija najpusne općine Matulji »neće zatrt«. Gotovo tri stotine »mićih« zvončara iz 13 zvončarskih skupina – domaćini iz Pusnog društva Mune, Zvonejski, Mučićevi, Brgujski zvončari i mačkare, Brežanski, Žejanski, Rukavački i mići zvončari Vlahov Breg i Korensko, Halubajski zvončari, Kukuljanski, Zametski, Ćićski zvončari i Dondolaši svojom su zvonjavom tjerali zle duhove i prizivali proljeće na još jednom izdanju tradicionalne manifestacije »Miće zvončarske smotre«. Proljeće se već dobro moglo »mirisati« u zraku dok su sunčane zrake milovale lica samo naoko grubih mališana odjevenih u krzna, sa životinjskim glavama, ali i onih nježnijih zvončarskih verzija čije su trakice i rožice vijorile na laganom vjetru.


Mali zvončarići pokazali su koliko su vjerni čuvari tradicije, od Malih do Velikih Muna na putu dugom oko kilometar i pol nosili su teška zvona dok ih je masa roditelja, nonića i domaćina iz Muna pratila pljeskom, a objektivi kamera bili upereni u te male hrabre dječake koji su u pratnji maškara, ali i djevojčica u nošnjama, predstavljali onu najveću vrijednost matuljske općine. Od spomenika u Malim Munama do Velih Muna »čuvari tradicije« na pet su punktova napravili pet kola, a domaćini su ih dočekivali okrjepom, fritulama, kroštulama, krafnama, pusnim kolačima, sokovima, toplim napitcima. Rutu su završili kod Doma Mune gdje ih je čekao pravi »zvončarski obed«. Munci su se pokazali kao izuzetni domaćini, danima su se pekli kolači, a zajedničkim snagama na dan priredbe od ranog jutra uređivali su selo pusnim dekoracijama.



– Mića zvončarska smotra je mesto kade se naši najmlaji od najmanjeh nog uče ča je to tradicija, a tradiciju najboje moru navadit po oveh stareh, zvončarskeh pute, po ken su hodili i njihi preci – rekla je Eni Šebalj, zamjenica načelnika Općine Matulji koja je zajedno s Pusnim društvom Mune bila organizator ove zvončarske priredbe koja je okupila velik broj posjetitelja.Među 300-njak zvončara našao se i dvogodišnji Jakov Pleša. Mučićevom mićem zvončaru ovo je bio prvi službeni pohod. Spremno je pozirao pred objektivom fotoaparata, ali i uživao u pusnim delcijama. Njegova mama Iva Pleša »z Ružić« otkrila je da tradicija nošenja »zvonci« u obitelji postoji, kako su uz malog Jakova zvončari i barba i bratić, a bila je i zadovoljna kako se Jakov snašao u ovoj novoj ulozi.


Smotru su otvorili domaćini iz Muna, među njima i jedanaestogodišnji zvončar Mihael Franolić. I on je baš kao i Jakov prvi puta na sebe stavio zvona, a to je kaže učinio na nagovor tate koji isto zvončar. Probiti led, kaže, nije nimalo lako, ali se nada da će uhvatiti »mot«.Trinaestogodišnji Mario Vuk već je iskusni Grodnički dondolaš. Već pet godina nosi »zvonci«.– Obašal san Grobnik, bil san na Karnevale, na Mićoj zvončarskoj smotre… Jako je zabavno bit Grobnički dondolaš – rekao je Mario i krenuo odrađivati još jedan zvončarski pohod.