Počast i pijetet

DANI PONOSA Oluja će se slaviti u cijeloj županiji

Edi Prodan

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Predstavnici Grada Rijeke i PGŽ-a će, između ostaloga, položiti vijence i zapaliti svijeće na svim spomen-obilježjima



RIJEKA – Dan pobjede i domovinske zahvalnosti kao i Dan hrvatskih branitelja obilježavat će se na višeslojni način širom Primorsko-goranske županije.


Jučer su već predstavnici Općine Kostrena, općinske vlasti, vijeća, ustanova i udruga, položili vijence i zapalili svijeće na kostrenskim grobljima Sv. Lucija i Sv. Barbara te na spomeniku hrvatskim braniteljima A bojne.


Nastavak programa obilježavanja Oluje održat će se u ponedjeljak, 5. kolovoza u 8.30 sati kada je okupljanje na parkiralištu ispod upravne zgrade Općine Kostrena i mimohod do crkve sv. Lucije, u 9 sati je sveta misa u crkvi sv. Lucije, u 9.45 mimohod od crkve do groblja Sv. Lucija, u 10 polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod spomenika hrvatskim braniteljima te u 10.15 sati domjenak na terasi Narodne čitaonice u Kostreni Sv. Luciji.


Kastavsko slavlje




Kad je u pitanju sam Grad Rijeka, obilježavanje Oluje bit će u znaku – počasti, pijeteta i spomen vijenaca, no i nekih drugih, sportskih ili sličnih događanja. U ponedjeljak, 5. kolovoza 2019. godine, izaslanstvo Grada Rijeke položit će vijence na sve najvažnije lokacije. Prvo je na redu, u 8 sati, spomen obilježje na groblju Trsat, 20 minuta kasnije – Most hrvatskih branitelja Domovinskog rata da bi se u 9 sati vijence položilo u Aleji poginulih branitelja na Centralnom gradskom groblju Drenova te u 9.20 sati ispod Središnjeg križa Centralnog gradskog groblja Drenova.


Izaslanstvo Grada Rijeke činit će tom prigodom Andrej Poropat, predsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke, dr. Nikola Ivaniš, zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke, Karla Mušković, pročelnica OGU-a za zdravstvo i socijalnu skrb, Željko Jurić, pročelnik Zavoda za informatičku djelatnost, Renato Kostović, pročelnik OGU-a za sport i tehničku kulturu kao i dr. sc. Nataša Zrilić, savjetnica u Uredu Grada. Istovremeno s gradskom delegacijom vijence će polagati i delegacija Primorsko-goranske županije predvođena predsjednikom Županijske skupštine Erikom Fabijanićem.


U Rijeci obližnjem Kastvu, program obilježavanja ovog značajnog praznika počeo je već u srijedu kad je pukovnik HV-a u mirovini, ratni pilot Danijel Borović održao nevjerojatno, zbog ratnog podviga ali i zbog činjenice da već 27 godina ne može objaviti knjigu o tom događaju, »Prelet za Hrvatsku«, i jako posjećeno predavanje.


Istog je dana, na istom mjestu, u Gradskoj vijećnici Kastav, otvorena i izložba ratne fotografije te odora i opreme korištene od strane pripadnika ZNG i Hrvatske policije na početku Domovinskog rata 1991. godine, izložba topničkih čahura iz Domovinskog rata i izložba dijelova oborenog neprijateljskog aviona u Domovinskom ratu.


U ponedjeljak slijedi središnja proslava koja u 10 sati počinje okupljanjem na Gradskom groblju Kastav gdje će predstavnici Grada i braniteljskih udruga položiti vijence. Nakon toga na Fortici kreće tradicionalni mimohod, pa sveta misa zadušnica da bi u popodnevnim satima, nakon druženje s građanima u Loži, počeo tradicionalni nogometnog turnir. Pored nove sportske dvorane »Matija Katalinić« snage će odmjeriti HNK Rijeka i Opatija, te MNK Medicinar, Fantina, Ferro kao i domaćini, ekipa UHBDR – branitelji. Druženje i fešta se nastavljaju u večernjim satima.


Fešta na Platku


Pripreme za obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, Oluja 2019., počele su i u Čavlima. U organizaciji Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Grobnišćine, Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Primorsko-goranske županije i Udruge Specijalne policije Domovinskog rata Ajkula, i ove godine svečana proslava započinje u ponedjeljak, 5. kolovoza na groblju Cernik, svetom misom s početkom u 10 sati.


Nakon svete mise predstavnici braniteljskih udruga i obje grobničke općine, Čavala i Jelenja, položit će vijence i svijeće za poginule hrvatske branitelje. Tradicionalno će obići spomen-sobu poginulih branitelja u prostorijama Udruge u Podčudniču, a od 14 sati u suradnji s udrugama proizašlim iz Domovinskog rata bit će upriličen ručak i zabava na SRC Platak, kod Malog doma.