Poziv na odgovornost

Živi zid traži trenutnu i neopozivu ostavku riječke pročelnice

P. N.

Ivan Vilibor Sinčić / Snimio Sergej DRECHSLER

Ivan Vilibor Sinčić / Snimio Sergej DRECHSLER

"Nedostatak odgovornosti jedan je od temeljnih problema našeg društva i osim kaznene odgovornosti Vere Begić Blečić mora postojati i ona društvena i moralna odgovornost pročelnice za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke od koje tražimo trenutačnu i neopozivu ostavku na visoku javnu funkciju koju obnaša. Svojim činom prekršila je sve moralne i etičke norme koje bi osoba na tako odgovornoj javnoj funkciji trebala poštivati i nema drugog rješenja nego trenutačna i neopoziva OSTAVKA", piše Živi zid PGŽ



“Izgubljen je ljudski život i uništeni životi dvije obitelji za što mora postojati jasna i nedvosmislena odgovornost. Nedostatak odgovornosti jedan je od temeljnih problema našeg društva i osim kaznene odgovornosti Vere Begić Blečić mora postojati i ona društvena i moralna odgovornost pročelnice za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke od koje tražimo trenutačnu i neopozivu ostavku na visoku javnu funkciju koju obnaša. Svojim činom prekršila je sve moralne i etičke norme koje bi osoba na tako odgovornoj javnoj funkciji trebala poštivati i nema drugog rješenja nego trenutačna i neopoziva OSTAVKA”, piše Živi zid PGŽ u svom priopćenju.


 


Od gradonačelnika Vojka Obersnela Živi zid očekuje jednaku političku i moralnu odgovornost da javno pozove pročelnicu da podnese ostavku na svoje dužnosti ili da u slučaju da ista ne podnese ostavku pokrene procese za trenutačno razrješenje pročelnice za sport i tehničku kulturu Vere Begić Blečić.




 


“S obzirom na mnogobrojne otegotne okolnosti ove nesreće, vožnja u teško alkoholiziranom stanju, bijeg s mjesta nesreće, vožnja u suprotnom smjeru na autocesti te ponavljanje kaznenog djela apsolutno je neprihvatljivo da gospođa Vera Begić Blečić ostane na funkciji pročelnika za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke makar i pod suspenzijom do okončanja procesa. U ovakvom slučaju potrebno je tražiti odgovornost, odmah i sad!”, poručuje Živi zid PGŽ.


Živi zid citira dva članka Kaznenog zakona:


Samoskrivljena neubrojivost


Članak 25.


Ne smatra se neubrojivim počinitelj koji se uporabom alkohola, droga ili na drugi način svojom krivnjom doveo u stanje u kojem nije mogao shvatiti značenje svojeg postupanja ili nije mogao vladati svojom voljom, ako je u vrijeme kad se dovodio u takvo stanje kazneno djelo što ga je počinio bilo obuhvaćeno njegovom namjerom ili je glede tog kaznenog djela kod njega postojao nehaj, a zakon propisuje kažnjivost i za taj oblik krivnje.


Obijesna vožnja u cestovnom prometu


Članak 226.


Sudionik u cestovnom prometu koji iz obijesti teško krši propise o sigurnosti prometa vozeći u stanju nesposobnosti za vožnju izazvanoj trošenjem alkohola uz koncentraciju od najmanje 1,50 g/kg alkohola u krvi, ili droge ili psihoaktivnih lijekova, ili vozeći u zabranjenom smjeru, ili pretječući na nepreglednom mjestu kolonu vozila, ili vozeći brzinom koja prelazi pedeset km/h iznad dopuštene u naseljenom mjestu ili području s naznačenim ograničenjem brzine, izazove opasnost za život ili tijelo ljudi,  kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.


Živi zid ne želi da gradonačelnik Obersnel ublažava ovakvo što suspenzijom ili da se čeka rezultat istrage, trenutačno traži od pročelnice da odstupi sa svoje dužnosti. “Ovakvo nešto jednostavno je nespojivo s obavljanjem javne dužnosti!”, piše u priopćenju Živog zida PGŽ.