Slučaj milijunske nagrade

Živi zid: Vlasnici Piškornice moraju snositi dio odgovornosti; župan Koren je znao za isplatu bonusa

Hina

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

»Ovdje svjedočimo nefunkcioniranju sustava i načinu na koji se iz javnih poduzeća izvlači novac. Župan govori da nije znao za isplatu bonusa, što nije točno, jer ja sam ga na to upozorio još 7. studenoga, tijekom sjednice Županijske skupštine. Moralno bi bilo da nakon svega podnese ostavku, odnosno da odstupi s dužnosti župana, rekao je Kutičić dometnuvši da je Mladen Jozinović bio »šerif« u Piškornici d.o.o. i njenim tvrtkama kćerima



KOPRIVNICA Uoči održavanja skupštine Piškornice d.o.o., na kojoj se odlučivala sudbina direktora Mladena Jozinovića, ispred zgrade Koprivničko-križevačke županije u ponedjeljak je Živi zid s konferencije za novinare zatražio Jozinovićevu smjenu, ali i da koprivničko-križevački župan Darko Koren snosi svoj dio odgovornosti zbog isplate milijunskog bonusa.


Dosadašnji direktor tvrtke Piškornica d.o.o. i njezinih tvrtki kćeri Mladen Jozinović, koji je sam sebi isplatio milijun kuna kao nagradu za poslovanje, smijenjen je u ponedjeljak na izvanrednoj sjednici skupštine društva Piškornica – regionalnog centar za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske, a na njegovo je mjesto imenovan Mladen Ružman.


Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić na konferenciji zatražio je odgovornost i vlasnika Piškornice koji su bili dužni znati što se događa u tvrtki koja se bavi zbrinjavanjem otpada.




Vijećnik Živog zida u koprivničko-križevačkoj Županijskoj skupštini Dejan Kutičić, koji je prvi javno progovori o isplaćenom milijunskom bonusu direktoru Jozinoviću, zahtijevao je i da koprivničko-križevački župan Darko Koren snosi svoj dio odgovornosti zbog isplate spornog bonusa.


»Ovdje svjedočimo nefunkcioniranju sustava i načinu na koji se iz javnih poduzeća izvlači novac. Župan govori da nije znao za isplatu bonusa, što nije točno, jer ja sam ga na to upozorio još 7. studenoga, tijekom sjednice Županijske skupštine. Moralno bi bilo da nakon svega podnese ostavku, odnosno da odstupi s dužnosti župana, rekao je Kutičić dometnuvši da je Mladen Jozinović bio »šerif« u Piškornici d.o.o. i njenim tvrtkama kćerima.


»Budući da tvrtke kćeri nisu imale adekvatan nadzor, mogao si je isplaćivati novac kako je želio«, ustvrdio je Kutičić.


Pokazao je dokumente iz kojih je, kako kaže, vidljivo da se na odlagalište otpada nadomak Koprivnice dovozilo smeće iz Rijeke, točnije 53.000 tona što je protivno načelu blizine prema Zakonu o zbrinjavanju otpada.


Saborski zastupnik Živog zida Ivan Pernar nazvao je sramotnim bruto isplatu dva milijuna kuna bonusa, rekavši da je taj novac trebalo iskoristiti za adekvatno zbrinjavanje otpada.


Nakon sjednice Skupštine Piškornice, Dejan Kutičić je izrazio zadovoljstvo Jozinovićevom smjenom, ali je nadodao da i župan Darko Koren treba dati ostavku na sve svoje funkcije.


Županije Krapinsko-zagorska, Međimurska, Varaždinska i Koprivničko-križevačka, te Općina Koprivnički Ivanec osnovale su društvo »Piškornica» d.o.o. radi provođenja Projekta izgradnje Regionalnog centra za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske. Nalazi se u Piškornici, u općini Koprivnički Ivanec.