Hod za život

Željka Markić na dan izborne šutnje marširat će protiv pobačaja

Hina

Foto: D. JELINEK

Foto: D. JELINEK

Dosadašnjem nazivu »Hod za život« organizatorica Hoda u Osijeku Lidija Blagojević pridodala je i »obitelj i Hrvatsku«, što bi na dan izborne šutnje itekako moglo odjeknuti u ušima konzervativnih birača



Najavu premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića da će njegova stranka u dugoj kampanji za Europski parlament građanima nastojati približiti europske teme mogao bi osujetiti plan konzervativnih udruga vezan uz organizaciju ovogodišnjeg Hoda za život, objavio je u petak Večernji list.


»Organizatori ove akcije jučer su objavili plan za ovogodišnje povorke, koje će u Osijeku i Rijeci hodati 18. svibnja, a u Zagrebu, Splitu i Zadru tjedan kasnije, 25. svibnja, što je sam dan izborne šutnje, odnosno dan uoči euroizbora. Iako su neslužbene informacije govorile kako su katoličke udruge među sobom u svađi te kako Hoda za život ove godine možda i neće biti, koordinatori ove akcije obratili su se jučer javnosti iz Osijeka i poručili kako će građani i ove godine imati priliku hodati za život i to dvije subote i u gradovima u kojima povorki ranije i nije bilo, poput Osijeka i Zadra«, piše Večernji list.


A dosadašnjem nazivu »Hod za život« organizatorica Hoda u Osijeku Lidija Blagojević pridodala je i »obitelj i Hrvatsku«, što bi na dan izborne šutnje itekako moglo odjeknuti u ušima konzervativnih birača, ističe dnevnik.




»Ove godine prvi put organiziramo Hod za život, obitelj i Hrvatsku u Osijeku, 18. svibnja, kada će Slavonija, Baranja i Srijem moći hodati za život«, rekla je Lidija Blagojević, a njezini kolege ponovili su »stare« poruke o nužnosti zaštite prava svakog čovjeka na život, od začeća do prirodne smrti, navodi Večernji list.


Politički tajnik HDZ-a, Lovro Kuščević, komentirao je za Večernji list kako je pravo na prosvjed pravo svakog građanina, a da je pitanje abortusa od prevažnog značenja za RH.


Međutim, Kuščević naglašava kako problematiku pobačaja treba odvojiti od politiziranja i prepustiti stručnim i znanstvenim raspravama.


»Ako je svrha Hoda za život predizborna kampanja ili aktivnost u političke svrhe, onda namjere organizatora nisu časne i služe političkoj zloupotrebi tog pitanja. HDZ se zalaže za znanstvenu raspravu o abortusu« poručio je Kuščević.


U strankama na desnici uzvraćaju pak da je riječ o građanskom, a ne političkom okupljanju te kako odabrani datum nije rezultat političkog predumišljaja, nego čista koincidencija, piše Večernji list.