Disciplinski postupak

Zbog “neprimjerene komunikacije” s migrantima policajac je izbačen s posla. Pogledajte video

P. N.

foto: screenshot

foto: screenshot

Naime, nakon što su zaustavili najmanje sedmoricu migranata, toliko ih je vidljivo u snimci, policajci su mobitelom snimili te migrante kako, posjednuti kraj ceste, viču - Dinamo Zagreb, Dinamo Zagreb. Dakako, na to su ih potaknuli policajci.



Protiv trojice policajaca pokrenut je disciplinski postupak, a jedan će biti udaljen iz službe – barem tako je Centru za mirovne studije poručilo Ministarstvo unutarnjih poslova – jer su prije šest dana na području Policijske granične postaje Cetingrad “na neprimjerenu komunikaciju potaknuli” skupinu migranata koja je spriječena u ilegalnom prelasku granice.


Naime, nakon što su zaustavili najmanje sedmoricu migranata, toliko ih je vidljivo u snimci, policajci su mobitelom snimili te migrante kako, posjednuti kraj ceste, viču – Dinamo Zagreb, Dinamo Zagreb. Dakako, na to su ih potaknuli policajci.


Video snimka se pojavila na društvenoj mreži Twitter, čiji su je brojni hrvatski korisnici podijelili kao zabavan im sadržaj. Koliko se iz snimke može vidjeti, migranti pri skandiranju imena zagrebačkog kluba ne pokazuju strah, jedan od njih se na snimci i smješka. Međutim, koliko im može biti do smiješka i skandiranja imena zagrebačkog kluba, – o tome prosudite sami. Centar za mirovne studije smatra da je riječ o ponižavanju ljudi, a MUP – o postupku zrelom za disciplinski postupak.




Iz Centra za mirovne studije na spomenutoj društvenoj mreži poručili su da im je policija na poslane upite odgovorila da je snimka nastala 6. ožujka ove godine. Sam događaj iz policije su CMS-u objasnili ovako:


“Budući da su se zatečene osobe dobro služile engleskim jezikom, jedan od policijskih službenika potaknuo ih je na neprimjerenu komunikaciju te ih je pri tom snimao uz pomoć mobilnog uređaja. Protiv trojice policajaca bit će pokrenut disciplinski postupak, a policajac koji je snimao bit će udaljen iz službe. Osobe koje su pokušale ući u Hrvatsku vraćene su u BiH. Tražimo informaciju jesu li ljudi koje je policija pronašla zatražili međunarodnu zaštitu.”


POGLEDAJTE VIDEO


foto: screenshot


foto: screenshot