Preustroj

Zapovjednik specijalne policije: Smanjenje zapovjednog kadra uzrok otpora

Hina

Ilustracija, Foto: S. DRECHSLER

Ilustracija, Foto: S. DRECHSLER



Zapovjednik specijalne policije Alen Klabot izjavio je u ponedjeljak da spajanje specijalne i interventne policije donosi bolju funkcionalnost i racionalnost sustava, a uzrok otpora takvom preustroju vidi u smanjenju zapovjednog kadara.


Nakon što su mediji objavili da se MUP prihvatio zadatka spajanja interventne i specijalne policije Kalbot je novinarima u Ravnateljstvu policije rekao da ne želi komentirati »poluinformacije koje su izašle van«.


Dodao je da je, kada je riječ o preustroju, napravljena analiza sustava specijalne i interventne policije koja je pokazala određene nedostatke. Kako bi se uklonili ti nedostaci osnovana je radna skupina koja je odradila procjenu situacije, pojasnio je Klabot.


Spajanje nosi poboljšanja




Ustvrdio je pritom kako je sigurno da taj sustav spajanja nosi poboljšanje, bolju funkcionalnost, ali i racionalnost sustava. Dodao je kako misli da je uzrok otpora, kao i činjenice da je sve izašlo van na takav način, racionalizacija zapovjednog kadra.


Spajanje interventne i specijalne policije čiji bi djelatnici bili raspoređeni po policijskim upravama i nazvani po postrojbama iz rata, zadatak je kojeg se prihvatilo u MUP-u osnovano Povjerenstvo za unapređenje rada i razvoja specijalne i interventne policije, objavio je Večernji list.


Po novom ustroju, interventna jedinica trebala bi biti izdvojena iz Uprave policije te spojena sa specijalnim snagama te kao zasebna ustrojstvena jedinica biti pod Ravnateljstvom policije, baš kao i ATJ Lučko čijih bi oko 150 djelatnika činilo cjelinu za sebe, navodi dnevnik.


Specijalac osumnjičen u slučaju iznude udaljen iz službe


Vezano za slučaj iznude zaprešićkog poduzetnika u što je uključen aktivni pripadnik Antiterorističke jedinice Lučko Andrija Vrhovac, Klabot je rekao kako se nažalost ispostavilo da se radi o djelatniku ATJ Lučko koji je udaljen iz službe nakon što je podignuta kaznena prijava i protiv kojega će biti pokrenut stegovni postupak u zakonskom roku od osam dana.


Upitan kako je doživio taj slučaj kazao je da je teško kad se u medijima ime slavne jedinice provlači na takav način. »Naravno da nije dobar osjećaj«, rekao je Klabot, dodavši da će pokušati sve da se u buduće takvi slučajevi ne bi događali.