Panika zbog e-cigareta

ŽIVOT U DIMU U Hrvatskoj danas puši milijun ljudi, a 200 tisuća ih koristi e-cigarete

Ljerka Bratonja Martinović

Pušenje je nezdrava navika s velikim posljedicama po kvalitet života / Foto Borna FILIĆ/PIXSELL

Pušenje je nezdrava navika s velikim posljedicama po kvalitet života / Foto Borna FILIĆ/PIXSELL

Val smrtnih slučajeva povezanih s konzumiranjem e-tekućina u kojima su nađeni tragovi THC-a, tvari prisutne kod marihuane, potaknuli su američke vlasti da najave zabranu aromatiziranih tekućina koje se koriste za e-cigarete



ZAGREB Zbog više smrtnih slučajeva i vala hospitalizacija zabilježenih u SAD-u, koji se povezuju s konzumiranjem elektroničkih cigareta, američka je agencija za hranu i lijekove (FDA) upozorila na opasnost od uzimanja nestandardiziranih tekućina za e-cigarete, ili od korištenja onih s crnog tržišta ili iz kućne radinosti.


Istragom spomenutih slučajeva, FDA je utvrdila da je najveći broj pacijenata oboljelih od nepoznate plućne bolesti koristio e-tekućine u kojima se nalazio THC, psihoaktivna komponenta kanabisa i kemijski spoj naziva vitamin E acetat. U Hrvatskoj ovakvi slučajevi nisu zabilježeni, ali to ne znači da ih neće biti, osobito kod onih koji posežu za proizvodima s crnog tržišta ili pripravke mućkaju sami.


Provjereni distributeri sigurniji od domaćih »mućkalica«   / Foto Davor PUKLAVEC/PIXSELL


Provjereni distributeri sigurniji od domaćih »mućkalica« / Foto Davor PUKLAVEC/PIXSELL





U SAD-u su zdravstvene vlasti najavile skoru zabranu aromatiziranih tekućina, na primjer s aromom mentola, čokolade, manga ili jagode, ne zbog štetnosti tih aroma, nego zbog njihove privlačnosti za mlade koji postaju ovisni o nikotinu u državi koja je uspješno izborila bitku protiv klasičnih cigareta. U SAD-u svaki četvrti gimnazijalac danas puši e-cigarete, dok je još lani taj postatak bio za pet postotnih poena manji. Zbog toga, svi se proizvodi s aromama, osim okusa duhana, prema najavi tamošnjih vlasti, uskoro povlače s tržišta.


Nepoznati uzrok


Jesu li korisnici e-cigareta u Hrvatskoj sigurni? Jesu ako kupuju e-cigarete i pripadajuće tekućine od provjerenih distributera i koriste ih u skladu s uputstvima, poručuju stručnjaci. Hrvatsko tržište, kao i europsko, ima daleko strožu regulativu u pogledu e-cigareta od američkog, a Hrvatska je svojim propisima još rigoroznija od prosjeka EU-a, što korisnicima e-cigareta koji se ne bave kupnjom na crno daju dodatni razlog za sigurnost proizvoda koje koriste.



Čak 10 posto mladi u Hrvatskoj u dobi od 13 do 15 godina konzumira e-cigarete.– To je izuzetno puno, to su djeca u osnovnoj školi, komentira Dijana Mayer iz Službe za školsku medicinu. Ne smatra da su se e-cigarete pokazale dobrim načinom za odvikavanje od pušenja, jer pušača i dalje imamo previše, a potrošnja e-cigareta raste.– Ne možete se e-cigaretom odvikavati cijeli život. Odvikavanje traje od šest do osam tjedana, ako nastavite s pušenjem, niste dobili ništa, upozorava dr. Mayer. To što u e-cigaretama nema katrana nije izlika da ih se bezbrižno puši, a slučajevi iz SAD-a, dodaje, pokazali su kakve mogu biti posljedice.


– Iz onoga što se dalo pročitati u medijima vezano za spomenute slučajeve, točan uzrok oboljenja i smrti još nije ustanovljen. Pritom su e-cigarete mogle biti medij prijenosa još nepoznate tvari koja je dovela do oboljenja. Zato je pogrešno stvari pojednostaviti i proglasiti e-cigarete uzrokom što se, u mnogim medijskim istupima, dogodilo, ističe Dorja Vočanec iz Škole narodnog zdravlja »Dr. Andrija Štampar«.


Ona uvjerava da svi koji koriste provjerene proizvode nemaju razloga za brigu.


– U našoj regulativi postoji cijeli niz uvjeta u pogledu kvalitete koji moraju biti zadovoljeni da bi proizvodi uopće ušli na tržište. Eventualni propusti u provjeri tih uvjeta odnose se i na druge proizvode pa ne bih istaknula e-cigarete i tekućine za njih iznimkom u pogledu zadovoljavanja kvalitete. Mislim da su danas i sami proizvođači odgovorniji po tom pitanju, ako ni zbog čega drugog, zbog straha od gubitka potrošača, kaže dr. Vočanec. Naši građani koji e-cigarete i tekućine za njih kupuju od provjerenih distributera i koriste u skladu s uputstvima, zaključuje, nemaju razloga za brigu.


Sigurni proizvodi


I Udruga korisnika osobnih isparivača pozvala je sve korisnike e-cigareta u Hrvatskoj da koriste standardizirane proizvode, te da e-tekućine i drugu opremu nabavljaju samo na službenim prodajnim mjestima uz provjeru deklaracija. Jedino tako, upozoravaju iz udruge, mogu biti sigurni da koriste sigurne i zdravstveno ispravne proizvode.


– E-cigarete i e-tekućine moraju u Hrvatskoj imati dozvole regulatornih tijela, a pod kontrolom su sanitarne inspekcije Ministarstva zdravstva, poručuju iz Udruge korisnika osobnih isparivača, gdje procjenjuju da u Hrvatskoj e-cigarete konzumira oko 200.000 ljudi.



– Nije važno naglašavati pozitivne strane e-cigareta kao takve, već ih u hrvatskom kontekstu visoke stope pušenja i s pušenjem povezane bolesti i smrtnosti treba prepoznati kao metodu smanjenja štete. Drugim riječima, e-cigarete trebale bi biti put prema smanjenju negativnih posljedica pušenja zbog njihove manje štetnosti za zdravlje i okoliš u usporedbi s klasičnim cigaretama – objašnjava Vočanec.Istraživanja govore da u Hrvatskoj puši gotovo svaka treća osoba odnosno oko 35 posto odrasle populacije, a od posljedica pušenja godišnje umire oko 14.000 ljudi.


EU direktiva o duhanskim i srodnim proizvodima u nekoliko stavaka ostavila je prostor državama članicama da same odluče o stupnju restrikcije. Radi se o regulaciji pušenja e-cigareta na javnim mjestima, prodaji i reklamiranju e-cigareta i vidljivosti na prodajnim mjestima. Hrvatska se u sva tri segmenta odlučila za najstrožu formu, tj. potpunu zabranu, što, upozorava dr. Vočanec, onemogućava korištenje e-cigareta kao sustavnu metodu smanjenja štete.


Hrvatska, naime, za razliku od SAD-a, ima izuzetno visok udio pušača klasičnih cigareta u stanovništvu, a isto tako i visoku stopu bolesti i smrti povezanih s pušenjem. U takvim okolnostima, smatra ova stručnjakinja, krajnje restriktivna politika prema e-cigaretama nije svrsishodna jer ne pomaže smanjenju broja pušača cigareta. U SAD-u je stanje drukčije – tamo su cigarete dobrano iskorijenjene kao navika, a e-cigarete postale su atraktivan proizvod za mlade, koji njihovom konzumacijom ulaze u svijet pušača. Zato bi, smatra dr. Vočanec, bilo dobro prepoznati e-cigarete kao metodu smanjenja štete koju klasične cigarete i danas čine u Hrvatskoj.