ZAUSTAVILI SMO DELOŽACIJU: Hrvatske udruge (zasad) zadržale prostor u Banja Luci

Boris Pavelić

foto: Hrvatski radiša

foto: Hrvatski radiša



Predstavnici gradskih vlasti Banja Luke nisu jučer došli ostvariti svoju najavu iseljenja “Hrvatskog radiše” i Hrvatskoga pjevačkog društva “Nada”, pa su te dvije posljednje hrvatske udruge u glavnome gradu Republike Srpske zasad ostale u svojem prostoru, a njihovi se predstavnici nadaju da će se uspjeti dogovoriti i od grada dobiti drugi, primjeren prostor za rad.


Naš je portal jučer izvijestio kako banjalučke vlasti zahtijevaju da se te dvije udruge isele do danas u podne, jer nisu plaćale 650 konvertibilnih maraka PDV-a na besplatan najam prostora koji su koristile. No danas u podne, pred njihovim prostorijama u središtu Banja Luke okupile su se novinarske ekipe, a došao je i hrvatski konzul u Banja Luci Zlatko Kramarić te predstavnici Banjalučke biskupije. “Predstavnici grada nisu došli, vjerojatno zato što su došli novinari. Dobro se sve to pokrenulo. Pretpostavljam da će grad sada bolje razmisliti”, kazao je za naš portal predsjednik “Hrvatskog radiše” u Banja Luci Toni Horvat, koji nas je jučer upozorio na problem.


“Zasad nismo razgovarali s predstavnicima vlasti, jer nisu došli. Očekujem da će sada spustiti loptu, jer odluka da nas istjeraju bila je vrlo jasna: referent koji se time bavio bio je isključiv, i najavljivao nam da će provesti iseljenje”, kazao nam je Horvat.




Udruge sada očekuju dogovor s gradom Banja Lukom. “Pretpostavljam da će nam gradonačelnik ponuditi primjeren prostor, i da ćemo sklopiti ugovor. Pristali bismo da ‘Hrvatski radiša’ i ‘Nada’ budu zajedno u prostoru, te da plaćamo komunalije. To bi bilo u redu”, objasnio je.


Horvat kaže kako su napadi na manjine u Banja Luci, poput onoga od prošle godine kada su na prostorima hrvatskih udruženja razbijeni prozori, “pojedinačni i rubni slučajevi na koje se ne može utjecati na legalan način”. Ali, dodaje, “ti se napadi događaju, i sigurno bi se događali i više kad bi naše prostorije bile u dijelu grada u kojem bismo bili nezaštićeni”. Sadašnji prostor hrvatskih udruga, naime, u centru je Banja Luke, odmah preko puta Narodne skupštine Republike Srpske, koju neprestano čuva policija.


“Hrvatski radiša” gotovo je stotinu godina stara građanska udruga iz BiH koja u Banja Luci trenutno provodi tri projekta pomoći siromašnim učenicima i obiteljima. Financira se članarinom i dobrovoljnim prilozima, a jedan projekt podupire Ured hrvatske vlade za Hrvate izvan Hrvatske.Prema neslužbenim podacima, na području općine Banja Luka trenutno živi otprilike dvije tisuće Hrvata, što je manje od deset posto prijeratnog broja.