Srbijanski predsjednik u Hrvatskoj

Vučić dolazi u Zagreb. Imat će govor u Areni na kogresu Europskih pučana kojem je domaćin HDZ

Hina

Aleksandar Vučić / Foto: REUTERS

Aleksandar Vučić / Foto: REUTERS

Srpska napredna stranka Aleksandra Vučića pridružena je članica EPP-a ali bez prava glasa



Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić naveden je kao jedan od govornika na kongresu Europske pučke stranke (EPP) koji se održava u Zagrebu od 19. do 21. studenoga.


Na službenoj mobilnoj aplikaciji Kongresa navodi se 60-ak govornika, među njima i Vučić, koji bi po tome trebao održati govor u srijedu 20. studenoga u zagrebačkoj Areni.


Srpska napredna stranka Aleksandra Vučića pridružena je članica EPP-a ali bez prava glasa.




Među navedenim govornicima su i njemačka kancelarka Angela Merkel, izabrana čelnica Europske komisije Ursula von der Leyen, aktualni čelnik Europskog vijeća Donald Tusk i EK-a Jean-Claude Juncker, a očekuje se i vjerojatni budući austrijski kancelar Sebastian Kurz.


Nabrojani su i aktualni predsjednik EPP-a Joseph Daul, kojemu će to biti zadnji kongres, Manfred Weber, nesuđeni predsjednik EK-a, brojni europski povjerenici i zastupnici u Europskom parlamentu, bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi, te član predsjedništva BiH Šefik Džaferović.


Aplikacija EPP-a među govornicima ne navodi mađarskog premijera Viktora Orbana čija je stranka suspendirana iz EPP-a, ali je pozvana na kongres.


U Zagrebu se očekuje više od 2000 delegata iz više od 40 zemalja u kojima EPP ima članice, a koji će u Areni Zagreb birati novo vodstvo; predsjednika, glavnog tajnika, 10 potpredsjednika i rizničara, a domaćin skupa bit će HDZ, odnosno predsjednik vladajuće stranke i hrvatske vlade Andrej Plenković.