Ministar gospodarstva u Varaždinu

Vrdoljak: Idući tjedan naći ćemo rješenje za Varteks

Hina

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak danas je u Varaždinu potvrdio da će se sljedećeg tjedna održati sastanak o pomoći varaždinskom Varteksu, a za utorak je najavio i objavu plana operativnog programa pomoći prerađivačkoj industriji i osiguranje 117 milijuna kuna za taj program



Ministar Vrdoljak, koji je posjetio tvrtke Varteks i Solvis, kazao je da će na inicijativu varaždinskog gradonačelnika Gorana Habuša za slijedeći tjedan sazvati sastanak predstavnika Zagrebačke banke, Ministarstva financija i Varteksa na kojem će se pokušati pronaći rješenje za opstanak te tekstilne tvrtke.


Pojasnio je da je riječ o osiguranja kredita poslovne banke u iznosu od pet milijuna eura nužnih Varteksu za prevladavanje problema likvidnost, odnosno za pokretanje proizvodnje za ispunjenje već ugovorenih obveza.


Uz kredit od pet milijuna eura poslovne banke, već ranije je dogovorena sa Ministarstvo financija i HBOR-om kreditna pomoć od dodatnih pet milijuna eura. Da se osigura kredit kod Zagrebačke banke ministra Vrdoljak najavio je davanje državne garancije.




“Država će dati garanciju banci uz kvalitetan kolateral tvrtke. Kako su me obavijestili čelni ljudi tvrtke, a potpunu ću informaciju imati u ponedjeljak, tvrtka je kao kolateral spremna ponuditi svoje nekretnine u puno većoj vrijednosti nego je iznos kredita. Mišljenja sam da ćemo slijedeći tjedan doći do rješenja za Varteks”, rekao je Vrdoljak ističući da sa provođenjem predstečajne nagodbe neće biti problema.


Iako je pomoć Varteksu bila središnja tema razgovora, ministar Vrdoljak sa županom Predragom Štromarom i varaždinskim gradonačelnikom Habušem razgovarao je i stanju u prerađivačkoj industriji.


Vezano na to ministar je za utorak najavio objavu plana operativnog programa pomoći prerađivačkoj industriji i osiguranje 117 milijuna kuna za taj program.


Program pomoći je gotov i mišljenja sam da će niz tvrtki, posebno iz ove županije, koja ima dosta radno intenzivnu industriju u prerađivačkoj djelatnosti, pronaći mogućnosti za sebe da se uz pomoć tih sredstava premoste problemi u 2013 godini, istaknuo je Vrdoljak.


Za vrijeme posjeta Varaždinu ministar Vrdoljak obišao je i tvrtku Solvis koja proizvodi fotonaponske solarne ćelije te je pohvalio njen rad. Tvrtka je trenutno u pregovorima s njemačkim investitorom oko partnerstva, što je Vrdoljak istaknuo kao pravilan način poslovanja i korištenja potencijala ulaska Hrvatske u Europsku uniju.