Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. siječnja 2020.
Ispis članka: Vijeće za obranu dalo potporu slanju hrvatskih vojnika u tri baltičke države i Poljsku - Novi List

NoviList.hr

Vijeće za obranu dalo potporu slanju hrvatskih vojnika u tri baltičke države i Poljsku

Ministarstvo obrane

18. travanj 2017 19:00

Napisao: Danko Radaljac

Od prvog dana se znalo kako će Hrvatska sudjelovati u njemačkom dijelu skupine u Litvi i to s pojačanom satnijom, odnosno kako se pretpostavljalo sa 170 vojnika. Ipak, novo MORH-ovo priopćenje govori kako ni ta brojka nije točna

Snimio Darko JELINEK / NL arhiva

ZAGREB  Ministarstvo obrane priopćilo je danas kako je Vijeće za obranu dalo potporu slanju Hrvatskih snaga u NATO-ovu brigadnu skupinu ne samo u Litvu, što se već znalo, već i u Poljsku. 

Naime, u sklopu Ojačavanja prednje prisutnosti NATO-a, kako se čitav koncept naziva, još 2016. godine na razini Saveza donesena je odluka o osnivanju posebne brigadne skupine koja bi bila raspoređena u tri baltičke države i Poljsku.

Od prvog dana se znalo kako će Hrvatska sudjelovati u njemačkom dijelu skupine u Litvi i to s pojačanom satnijom, odnosno kako se pretpostavljalo sa 170 vojnika. Ipak, današnje MORH-ovo priopćenje govori kako ni ta brojka nije točna.

Naime, navodi se kako će se ukupni broj raspoređenih vojnika dogovoriti s partnerima, ali je prepostavka kojom se sad raspolaže da u Litvu ide 200 vojnika, a u Poljsku 90.

Skupinu u Poljskoj predvodi SAD, pa se ovakva odluka može gledati i kao pokušaj zatopljavanja odnosa s Amerikancima, koji su posljednjih godinu dana ipak na hladnijoj razini nego u vrijeme Kukuriku Vlade.

Navodi se i kako će, prema sadašnjem planu i programu, kontigent za Poljsku otići krajem ove godine, dok bi se pojačana satnija u Litvu uputila početkom 2018. godine.

Krajnju odluku o slanju postrojbi izvan državnih granica donijet će Sabor, koji jedini ima takvu ovlast.

»Kao izraz solidarnosti, Republika Hrvatska podupire sve odluke i napore Saveza usmjerene na jačanje kolektivne sigurnosti i obrane, te će u skladu s navedenim, Ministarstvo obrane pokrenuti proceduru donošenja potrebnih odluka Hrvatskog sabora o sudjelovanju u NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Republici Litvi i Republici Poljskoj«, navodi se u priopćenju.

 Ovakva odluka prošle godine donesena je nakon aneksije Krima i velikih problema na istoku Ukrajine, te je geopolitički primarno upozorenje Rusiji da se neće trpiti bilo kakav oblik hibridnog ratovanja u baltičkim državama, koje su i NATO i EU članice.

Jasno da NATO to nije tako eksplicitno pojasnio, ali su svi ruski mediji, pa i oni proputinovski, to tako doživjeli. »Sve mjere u sklopu aktivnosti ojačane prednje prisutnosti su transparentne, isključivo obrambenog karaktera i u skladu s međunarodnim sporazumima«, navodi se u priopćenju MORH-a.