Neosporna činjenica

Vesna Bosanac ipak krivotvorila dokumente

Dražen Ciglenečki

Županijski sud 18. travnja prošle godine doista pravomoćno osudio na četiri mjeseca, uvjetno na godinu dana



ZAGREB Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo nije izmislio da je nekadašnja ravnateljica gradske bolnice Vesna Bosanac osuđena na četiri mjeseca zatvora, uvjetno na godinu dana. Prema transkriptu koji je objavio Večernji list, Sabo je HDZ-ovki Mariji Budimir govorio i o tome da će zgaziti Vesnu Bosanac zato što se u izbornoj kampanji angažirala protiv njega, premda on šuti o tome da je ona 18. travnja prošle godine dobila zatvorsku kaznu pretvorenu u uvjetnu, zbog čega ne bi smijela obnašati dužnost ravnateljice.


Prije nekoliko dana Sabo nam je rekao da mu je jedan svjedok u suđenju protiv Vesne Bosanac otkrio da je ona osuđena zbog krivotvorenja nekih dokumenata, a da je službenu potvrdu, u formi pisanog zastupničkog pitanja, zatražio od ministra pravosuđa Orsata Miljenića. Vesna Bosanac tada je kao »gluposti i laži« okvalificirala navode iz transkripta, čak je napomenula da će se sa svojim odvjetnikom konzultirati »što dalje«.


Činjenice


Ali, neosporna je činjenica da je Vesnu Bosanac, jednog od simbola herojskog otpora Vukovara 1991., Županijski sud 18. travnja prošle godine doista pravomoćno osudio na četiri mjeseca, uvjetno na godinu dana. Razlog je bila njezina odluke da se djelatnicima zaposlenim u Općoj bolnici Vukovar temeljem ugovora o djelu, dio plaća isplaćuje putem fiktivnih putnih naloga. Općinsko državno odvjetništvo podiglo je u lipnju 2006. optužnice protiv Vesne Bosanac, kao prvookrivljene, te blagajnika bolnice Damira Rutka, a 24. siječnja 2012. Općinski sud proglasio ih je krivima, ravnateljica bolnice osuđena je na osam mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine, a blagajnik je dobio šest mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine. U presudi se tvrdi da je Vesna Bosanac kao ravnateljica naložila Rutku da dio plaća zaposlenima s ugovorom o djelu isplaćuje na ruku, a da se te isplate prikazuju kao naknade po putnim nalozima »za obavljena službena putovanja, iako su oboje bili svjesni da ista putovanja nisu bila obavljena niti je bilo stvarnih troškova«. Na taj je način u vremenu od 24. siječnja do 30. lipnja 2002. godine za 13 osoba izdano ukupno 118 fiktivnih putnih naloga koje je Rutko popunjavao neistinitim podacima, a Vesna Bosanac ih je potpisivala. 


  Prepolovljene kazne




Oboje su se žalili na prvostupanjsku presudu, a nešto manje od tri mjeseca kasnije Županijski sud djelomično je usvojio njihove žalbe i prepolovio im kazne. Vesni Bosanac s osam na četiri mjeseca, uvjetno na godinu dana, a Rutku sa šest na tri mjeseca zatvora, uvjetno na godinu dana. I Županijski sud je konstatirao da je ravnateljica bolnice zatražila od blagajnika da faktično krivotvori putne naloge koje je ona potpisivala, ali smanjio je broj zaposlenika koji su ih primali na svega troje i to ukupno deset putnih naloga. 


   Vesna Bosanac nedavno je smijenjena s mjesta ravnateljice u sklopu sanacije dugova bolnice koju provodi Vlada. HDZ je to iskoristio za žestoke kritike Vlade, pa je tako, primjerice, Željko Reiner tražio početkom srpnja da premijer Zoran Milanović dođe u Sabor kako bi objasnio tu »sramotnu smjenu koja je politički obračun s jednim od simbola vukovarskog otpora«. Ni tada, a niti na kritike drugih HDZ-ovaca, nitko iz Vlade nije odgovorio niti se spominjao podatak da je Vesna Bosanac osuđena zato što je kao ravnateljica krivotvorila dokumente.