Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. listopada 2019.
Ispis članka: Vakula tvrdi da je ovaj rujan bio jedan od najekstremnijih u povijesti. Evo što nas čeka za vikend - Novi List

NoviList.hr

Vakula tvrdi da je ovaj rujan bio jedan od najekstremnijih u povijesti. Evo što nas čeka za vikend

Ekstremni rujan

28. rujan 2018 06:58

Napisao: P. N.

DHMZ za danas prognozira sunčano i malo toplije vrijeme. Ujutro je ponajprije po kotlinama i uz rijeke moguća magla. Vjetar na kopnu uglavnom slab. Na Jadranu slaba i umjerena bura, poslijepodne sjeverozapadnjak i zapadnjak, a krajem dana na sjevernom dijelu bura u jačanju

Vakula tvrdi da je ovaj rujan bio jedan od najekstremnijih u povijesti. Evo što nas čeka za vikend

Ovogodišnji rujan u meteorološkom je smislu jedan od najekstremnijih u povijesti. Nakon iznimne topline prva tri rujanska tjedna, u posljednjem se temperatura spustila na ponegdje najniže razine u povijesti. Zoran Vakula navodi kako je niža temperatura od jučerašnje, primjerice, u Kninu izmjerena samo dvaput u povijesti - 29. rujna 1970. i 28. rujna 1977. godine. 

- U Sinju je rekord još značajniji jer minusi do sada u rujnu nikada nisu zabilježeni, a danas je bilo čak -2,6 °C, napisao je Vakula. 

DHMZ za danas prognozira sunčano i malo toplije vrijeme. Ujutro je ponajprije po kotlinama i uz rijeke moguća magla. Vjetar na kopnu uglavnom slab. Na Jadranu slaba i umjerena bura, poslijepodne sjeverozapadnjak i zapadnjak, a krajem dana na sjevernom dijelu bura u jačanju. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 20 i 25, na moru i 27 °C.

Porast temperature, navodi Vakula, u odnosu na sredinu tjedna osjećat će se i na sjevernom Jadranu i u gorskoj Hrvatskoj, po čijim će kotlinama biti jutarnje magle, koja je moguća i u unutrašnjosti Istre. Zamjetnije bure bit će samo rijetko podno Velebita.

Već od subote na kopnu ponovno svježije i oblačnije. Kiša će tijekom vikenda vjerojatno malo kome smetati, i to samo nakratko, uglavnom u gorju, ali će aktivnosti na otvorenome nekima možda remetiti povremeno umjeren i jak sjeveroistočnjak, osobito u subotu. Odviše toplo i stabilno neće biti ni u prvom dijelu sljedećega tjedna.

I na Jadranu će sljedećih dana biti većinom više oblaka nego u četvrtak i petak, ali uz uglavnom suho vrijeme. Osjećaj svježine, osim ponovnog pada temperature, pojačavat će tijekom vikenda ponovno često jaka, gdjekad i olujna bura, koja će u ponedjeljak oslabjeti, a u utorak ponovno pojačati, piše HRT.