'Isusek, Isusek'

Vakula otkrio do kad će trajati nevrijeme, ali i da se uskoro ponovo vraćaju jugo i kiša

Portal Novilist.hr

Foto Pixsell

Foto Pixsell

Još uvijek su na snazi mnogobrojna upozorenja DHMZ-a - čak i crvenog, najvišeg stupnja - zbog često obilne kiše te većinom jakog i olujnog juga, gdjegod i s orkanskim udarima, koje će i dio srijede prouzročiti prekide u pomorskome prometu, a i poplavljivanje nekih riva



Isusek, Isusek’, možda bi komentirao (ne)vrijeme u ovome tjednu ovoga utorka preminuli Martin Sagner, od mnogih poznatiji kao Dudek’, piše HRT-ov meteorolog Zoran Vakula. Najavljuje kako će u južnijim krajevima, posebice na Jadranu i područjima uz njega, gdje će i kiša i vjetar i sljedećih sati i dana prouzročiti kojekakve nevolje.


Stoga su još uvijek na snazi mnogobrojna upozorenja DHMZ-a – čak i crvenog, najvišeg stupnja – zbog često obilne kiše te većinom jakog i olujnog juga, gdjegod i s orkanskim udarima, koje će i dio srijede prouzročiti prekide u pomorskome prometu, a i poplavljivanje nekih riva. Nada se, Vakula, i ne odviše veliki porast vodostaja u kontinentalnoj Hrvatskoj.


U četvrtak će i kiše i vjetra biti manje nego do srijede, a već tijekom petka će ponovno jačati jugo, s kojim će opet kiša biti česta, mjestimice i obilnija…


Srijeda: Kiša, osobito na moru




Detaljniju prognozu po područjima RH za sljedeće dane za HRT je pripremila dr. sc. Tanja Renko iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. 


“I u srijedu će na istoku Hrvatske kiše biti najmanje, moguće da će i ponegdje izostati, a vrlo su vjerojatna i sunčana razdoblja uz promjenljivu naoblaku te povremeno umjeren i jak jugoistočni vjetar. Bit će neubičajeno toplo, jutarnja temperatura od 10 do 14 °C, a najviša dnevna između 16 i 20 °C.


Niža će temperatura biti u središnjoj Hrvatskoj jer će biti oblačnije, a bit će i povremene kiše, osobito poslijepodne. Puhat će slab i umjeren vjetar, većinom jugoistočni. Ujutro je moguća magla.


U gorju i na sjevernom Jadranu pretežno oblačno uz povremenu kišu, izraženije u prvom dijelu dana, kada će lokalno biti i obilnija te praćena grmljavinom. Prema večeri smanjenje naoblake. Jugo će slabjeti i okretati na jugozapadnjak i zapadnjak.


Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije kišovito i vjetrovito. Lokalno će pasti i više od 50 litara kiše po četvornom metru, a jugo će još u prvom dijelu dana stvarati teškoće, zatim će oslabjeti i okrenuti na jugozapadnjak, potom i sjeverozapadnjak. Temperatura zraka većinom od 13 do 18 °C.



Na krajnjem će jugu Hrvatske more i prijepodne biti jače valovito, uz jako i olujno jugo, koje će poslijepodne slabjeti i okretati na jugozapadnjak. Bit će jakih pljuskova i obilne kiše, ponegdje može pasti i više od 80 litara po četvornom metru.”


U četvrtak predah, pa opet…


“U sjevernim kopnenim krajevima četvrtak i petak uglavnom donose kratak predah od oborina, no magla će biti česta pojava u jutarnjim satima, u četvrtak ponegdje i dugotrajna. Mjestimične kiše bit će većinom u gorju i u unutrašnosti Dalmacije, a u subotu raste vjerojatnost za nju i u središnjim predjelima. Promjenljivo vrijeme i južina nastavljaju se u nedjelju i početkom idućeg tjedna pa će temperatura zraka biti većinom osjetno viša od uobičajene.


U četvrtak i petak na Jadranu će biti više sunčanih razdoblja, a iako će povremeno biti kiše, količine će biti zamjetno manje nego početkom tjedna. No, već od petka uz jačanje juga opet raste vjerojatnost za lokalno obilniju kišu i nevremena. Bit će razmjerno toplo, pri čemu će odstupanje od prosječnih vrijednosti biti izraženije tijekom noći i jutra.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.